Naam: Niven Kunz
Leeftijd: 35
Functie: Chefkok/Restauranteigenaar/ Ondernemer
1 Hoi Niven, je hebt een niet alledaagse naam, waar kom je vandaan als ik vragen mag?
-Haha, misschien geen alledaagse naam, maar ik kom van oorsprong uit het oer-Hollandse
Gorinchem. Ik ben vernoemd naar de bekende Engelse acteur David Niven, daar was mijn
moeder destijds helemaal fan van. Gorinchem ligt in de buurt van Wateringen, waar mijn oudershet restaurant ’t Raethuys runden.
’t Raethuys is voor mij de plek waar ik mijn vaardigheden als kok heb kunnen ontwikkelen, nadat ik bij De Bokkedoorns en De Librije in opleiding ben geweest. Inmiddels heeft de liefde mij naar Amsterdam gebracht! Een wereld van verschil met Gorinchem en Wateringen. Het was in het begin even wennen, de grote stad, maar inmiddels
weet ik niet beter. Sterker nog, als je dan toch in een stad woont, dan het liefst zo groot mogelijk!
Mijn partner en ik hebben beiden een hectische baan. Ik kan er dan ook intens van genieten wanneer we samen thuis zijn en even helemaal niks hoeven te doen. Thuis mag ik ook niet koken van haar! Daar ben ik, als ik de kans krijg, hooguit de sous-chef…
2 Wat doe je in je vrije tijd?
-Welke vrije tijd? Erg veel vrije tijd heb je niet wanneer je een restaurant runt. Maar dat te hebben gezegd is het restaurant één keer per jaar een maand dicht en die maand benutten we dan ook ten volle! We maken graag verre reizen naar bijvoorbeeld Azië, Sumatra, Bali of Cambodja en dan trekken we daar rond. We gaan niet ergens in een hutje zitten, ik werk niet voor niks keihard, dus we zoeken de mooie resorts in de jungle op! Die heb je daar genoeg.
Iets wat veel indruk op ons maakte waren de gevolgen van de tsunami. Er is destijds zo ontzettend veel geld ingezameld voor de wederopbouw en het enige waar het naartoe gegaan is, zijn de overheidsgebouwen. De burgers leefden drie jaar later nog steeds in tentjes en het geld was ‘op’. Triest gewoon. Iets wat ook veel indruk op me gemaakt heeft, zijn de oorlog-musea in Vietnam. Dan krab je je wel even achter de oren als je die beelden ziet. Je denkt dat een tsunami allesvernietigend is, maar wacht tot je ziet waar de mens toe in staat is…
3 Wat is jouw mooiste gerechtje?
-Mijn mooiste gerecht? Die heb ik niet. Ik sta achter al mijn gerechten en stop in elk gerecht al mijn liefde, aandacht en passie, anders zet ik het niet op de kaart. Een gerecht wat wel jaarlijks terugkeert op de kaart is ’Snijbonen Carbonara’. Dat gerecht heeft me destijds de publieksprijs ‘Beste Groenterestaurant’ opgeleverd en ik vind het nog steeds leuk om te maken.
Overigens is het idee om koken met groenten naar een hoger plan te tillen geboren uit armoede. Ik werkte destijds bij mijn ouders in het restaurant in Wateringen en we konden in die regio het makkelijkst aan groenten komen. Dat was het best betaalbaar en viel allemaal goed aan te rijden met de auto. Vlees was een ander verhaal. Ik kwam er al snel achter dat ik een grote klik met groenten heb! Ik heb het dus nooit als een gemis ervaren dat we minder goed aan vlees konden komen. Sterker nog, ik wilde al gauw niet anders!
4 Waar ben je trots op?
-Dat vind ik nog best een lastige vraag om zomaar een antwoord op te geven. Uiteraard ben ik trots op mijn restaurant en alles wat ik heb neergezet! Toen ik op mijn 24ste als jongste kok ooit een Michelinster kreeg stond mijn wereld natuurlijk wel even op z’n kop, maar het hebben van een Michelinster went. Ik ben wel elk jaar weer opgelucht dat ik hem weer heb gekregen en zie dat zeker niet als vanzelfsprekend, maar daar werk ik dan ook keihard voor! Wat dat betreft ben ik ook trots op mijn vrouw. Zij werkt ook keihard om te komen waar ze wil en dat is een eigenschap die ik erg bewonder in haar. Samen hebben we nu ook het Friet District geopend in Den Haag. Een snackbar, maar dan wel op de Niven manier. Het Friet District is voor mij een manier om de aardappel in het zonnetje te zetten. Een groente van eigen bodem waar ik enorm van hou.
5 Waar droom je nog van?
-Wauw! Dat is een goeie vraag. Ik ben te druk om te dromen! Daarnaast heb ik al zoveel bereikt. Ik zie wel wat de toekomst brengt. Go with the flow, zeggen ze dan. Maar als ik dan echt vooruit zou moeten kijken, dan zie ik het liefst in elke grote stad een Friet District! Een plek dat laagdrempelig genoeg is, zodat onder andere studenten makkelijk kennis kunnen maken met jouw producten. Ik ben niet iemand die helemaal meegaat in die vegetarische hype, maar mensen kennis laten maken met goede en eerlijke producten, het liefst met groenten in de hoofdrol, dat is een mooie missie, toch? Het eerste Friet District is een feit, in januari wordt de tweede in Delft geopend. Een ode aan de aardappel…