Skip to content

Ons pad was al aardig uitgestippeld door onze ouders…

Naam: Gert Jan Zonneveld Piek
Leeftijd: 54
Functie: Samen met zijn vrouw Francis, eigenaar groenteleverancier Rungis

 

Dag in, dag uit op zoek naar de mooiste exclusieve groentes…

 

Wanneer je aan het dineren bent en je krijgt aan tafel uitleg over wat er nu precies op je bordje ligt, dan hoor je soms groentes voorbij komen waarvan je echt even achter je oren moet krabben.
Waar hebben ze het over??
Voor Gert Jan de normaalste zaak van de wereld, hij heeft ze namelijk zelf geleverd en met een beetje mazzel ook zelf ontdekt op de binnen- en buitenlandse markt!
Vandaag heb ik groenteleverancier Gert Jan Zonneveld Piek gesproken over zijn grote passie: het vinden van exclusieve groentes!

 

Hoi Gert Jan, waar kom je vandaan?

-Hoi! Ik ben opgegroeid in Hendrik-Ido-Ambacht, aan de rand van Dordrecht en net onder de rook van Rotterdam. Ik groeide op in een groot gezin met 6 broers en zussen. Dat was natuurlijk erg gezellig, maar ook zwaar. Mijn vader werkte op de grote vaart en was veel weg. Mijn moeder kluste hier en daar wat bij om de eindjes aan elkaar te knopen. In de herfst plukte ze bijvoorbeeld appels en de winter oogstte ze witlof. Ik hield toen ik jong was erg van voetballen en zwemmen! In de zomer ging ik graag met mijn vrienden zwemmen in de Waal en dan hadden we de grootste lol. Ons pad was al aardig uitgestippeld door onze ouders. Mijn drie zusjes gingen naar de huishoudschool en de jongens naar de LTS, al vormde ik daar een uitzondering op. Ik mocht van mijn ouders als enige naar de MAVO.
Mijn oudste zus was in die tijd getrouwd met een groenteboer en via hem ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de wereld van de groentes. Hij heeft mij op jonge leeftijd veel geleerd en nog voor mijn achttiende opende ik mijn eerste eigen groentewinkel. Ik moest daar nog speciaal toestemming voor aanvragen op het gemeentehuis vanwege mijn leeftijd.
Het duurde niet lang voor ik mijn vrouw Francis leerde kennen. Zij werkte bij de lokale bloemenwinkel. Ik ging vaak spontaan een bloemetje kopen voor mijn ouders, terwijl ik dat normaal nooit deed. Schijnbaar maakte dat indruk op Francis, want al gauw kregen het bloemenmeisje en de groentejongen van het dorp verkering met elkaar!

 

Hoe is je liefde voor groentes ontstaan?

-Dat is een mooie vraag! Ik kan natuurlijk zeggen; tijdens mijn eerste kennismaking in de winkel van mijn zwager, maar dat is niet zo. Dat is echt gegroeid in de loop der jaren. Mijn eerste eigen groentewinkel had een leuk, behapbaar oppervlak van 36 vierkante meter. Ik deed alles alleen, woonde nog thuis bij mijn ouders, had een goedlopende winkel en kabbelde lekker voort. Dat alles veranderde toen Francis in mijn leven kwam. Zij is een ondernemer in hart en nieren en het duurde niet lang voor zij me aanstak met haar enthousiasme om de winkel uit te breiden en onderscheidender te maken.
En zo gebeurde het dat we in de nachtelijke uurtjes samen naar Brussel gingen om exclusieve groentes te scoren. Wat een tijd was dat! Voor het eerst in mijn leven zag ik sinaasappels met blaadjes eraan. Ik wist niet eens dat dat bestond. Zoiets zag je niet in Nederland! Dat moment heeft veel in me los gemaakt en ik denk dat daar mijn passie voor groenten is ontstaan.

 

Hoe ontwikkelde die liefde zich van lokale groenteboer naar groenteleverancier op grote schaal?

-Na Brussel kwam de Euroveiling. Op dat moment hadden we een goedlopende groentewinkel met voornamelijk particulieren klanten en hooguit drie locale restaurants. Op de Euroveiling werd Frans gesproken en ik vond dat een machtig mooie taal! Op de MAVO had ik ook een paar woordjes Frans geleerd en ik probeerde vol overgave die woorden in de praktijk te brengen, maar daar was ik helemaal niet goed in. Het gebeurde dan ook wel eens dat ik met de verkeerde soort groenten weer terugkwam in de winkel haha.
Toch was dat wel de tijd dat ons bedrijf een vogelvlucht nam. Zo was het in die tijd een grote happening wanneer de eerste Hollandse aardbeien weer op de markt kwamen en wie die als eerste wist te bemachtigen. Francis lette daar heel scherp op en zodra ze weer verkocht werden, lukte het haar om op de veiling de eerste lading
in haar bezit te krijgen. Daarna belde ze alle kranten met de mededeling dat we de eerste Hollandse aardbeien in de winkel hadden en na een aantal pogingen werd dit nieuws opgepikt door verschillende media en restaurants. Voor we het wisten waren we door de aardbeien heen en kwam de vraag naar wat voor exclusieve producten we nog meer hadden. Al gauw ging ik, gewapend met een mandje vol met exclusieve groentes, restaurants binnen om te luisteren naar de chefs waar hun behoefte lag en mijn producten te laten zien. En jaren later… jaren later zitten we dus hier en hebben we 130 medewerkers!

 

Welke soort groentes vind je het lekkerst?

-Haha, bonen! Ik ben echt gek op bonen. Maakt niet uit wat voor soort. Kapucijners, witte bonen, bruine bonen, snijbonen…
Thuis maak ik graag een lekker stukje vlees klaar met een heerlijke jus voor over de geprakte aardappelen! Wat bonen erbij en klaar. Simpel maar oh zo lekker! Tijdens etentjes met vrienden kookt Francis meestal. We vinden het heerlijk om met vrienden te tafelen. Zij kunnen het ook nog goed waarderen wanneer er een nieuwe groente op tafel voorbij komt, terwijl wij al bijna niet meer opkijken daarvan…Bijna!

 

Als je op dit moment mocht kiezen: dessert of hartig gerecht van groentes?

-Hartig. Ik ben niet zo’n zoetekauw, dus ik kies voor hartig. Dat neemt niet weg dat ik het erg bijzonder vind wat er soms gemaakt wordt van groentes. Jaren geleden hadden we de zwarte knoflook ontdekt. Samen met chefkok Marcel van Zomeren van restaurant In Den Rustwat hebben we toen een presentatie gedaan waarbij hij een dessert maakte van de zwarte knoflook. Ik was toen echt diep onder de indruk. Wat een verrassend resultaat. Ik noem dat echt een stukje evolutie!

 

Noem iets waar je trots op bent

-Allereerst mijn gezin! Natuurlijk op Francis, één van grote krachten achter het bedrijf, maar ook op mijn kinderen. Mijn dochter AnneFleur is 20 en zij doet een opleiding als gastvrouw. Dat gaat erg goed! Valentijn is 16 en die zal binnenkort zijn examen voor de MAVO gaan doen.
Daarnaast ben ik natuurlijk trots op het bedrijf! We hebben een grote affiniteit met biologische producten en duurzaamheid. Ik vind dat in deze tijd erg belangrijk. Zo houden we in de loods de biologische producten ook strikt gescheiden van de rest. Ik wil beslist niet dat de consument heel bewust een biologische komkommer koopt voor zijn kind en dan onbewust met een gewone komkommer naar huis gaat doordat wij de producten per ongeluk door elkaar hebben gehaald. Dat vind ik echt een grove fout! Ik ben er dan ook trots op hoe wij hier alles georganiseerd hebben!

 

Welk land zou je nog wel eens willen bezoeken?

-Japan! Ik ben er nu een aantal keren geweest en ik vind het erg bijzonder. Vier jaar geleden waren wij de eerste wekelijkse groente-importeurs in Europa vanuit Japan. Wanneer je in Japan bent lijkt het wel alsof je in een andere wereld bent! Dat is zo bijzonder! Erg inspirerend.

 

Heb je nog hobby’s naast je werk?

Daar heb ik het eigenlijk te druk voor, maar als ik iets zou moeten benoemen, dan is het quality time doorbrengen met mijn gezin. Of het nu een uitstapje met mijn kinderen is of uit eten gaan met Francis, ik geniet daar intens van.
Uit eten gaan is eigenlijk wel een echte hobby als ik het zo bekijk. Het maakt niet uit of het op sterrenniveau is of gewoon een klein zaakje in een achterafstraatje, zolang er met eerlijke producten en passie wordt gewerkt ben ik fan!

 

Waar zie je jezelf vijf jaar van nu?

-We werken nu met een groot team van 130 collega’s. Over vijf jaar is Rungis zeker verder ontwikkeld, zowel qua grootte van onze klantenkring, kennis binnen ons team en zeker ook qua assortiment. Zolang we onze idealen kunnen vasthouden –luisteren naar de klant, focussen op smaak en verwachtingen meer dan waar maken- ligt er een wereld voor Rungis open. En dus ook voor mij om te blijven hunten naar local juwels.

 

Sinds een aantal jaar is het als consument mogelijk om ook bijzondere groenten in huis te halen!
Wil jij ook een keer indruk maken op jouw vrienden? Ben je nieuwsgierig wat de markt allemaal te bieden heeft? Of wil je jouw kooktalent nog verder ontwikkelen door met bijzondere groentes te werken?
Vanaf nu kun je via de website Directly From de mooiste producten zo in huis halen.
Met een minimum bestedingsbedrag van €25 wordt het aan je deur gebracht.
Vanaf €75 gratis verzendkosten!

 

 

Food love stories, interview Rungis Gertjan Zonneveld Piek, groenteleverancier, foodlovestories