Skip to content

Mitchel van Rhenen: We verzorgden voor terminale mensen een laatste maaltijd…

WIE IS: Mitchel van Rhenen?

 

-Je kunt het dak op!-
Bij Bridges welteverstaan. Bridges beschikt sinds dit jaar over een moestuin op het dak!
Voor Mitchel van Rhenen de normaalste zaak van de wereld. Als één van de weinige kent hij alle in’s en out’s van de culinaire kant van hotel Sofitel Legend the Grand in Amsterdam. Mitchel werkt er namelijk als Chef de Partie bij restaurant Bridges.
Maar wie is Mitchel nu precies?

 

Naam: Mitchel van Rhenen
Leeftijd: 21
Functie: Chef de Partie

 

Hoi Mitchel, we hebben elkaar ontmoet tijdens een uitstapje met groenteleverancier Rungis. Je vertelde me toen over jouw fantastische werkplek hier in Amsterdam! Vandaag is het zover en kom ik een kijkje nemen op jouw werk. Kun je me allereerst wat over jezelf vertellen?

-Hoi! Leuk dat je er bent! Ik kom uit Lelystad. Daar ben ik geboren en getogen en woon ik nog steeds met veel plezier. Mijn ouders zijn echt ras-Amsterdammers en die link met Amsterdam is er dus altijd wel geweest. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze beslist niet in Lelystad willen wonen, maar ik vind het een heerlijke plek. Het staat voor mij gelijk aan rust en ontspanning en na een drukke werkdag in Amsterdam ben ik blij om weer naar Lelystad te gaan.
Toen ik jong was wou ik eigenlijk sportleraar worden. Ik deed aan judo en was daar vrij fanatiek in. Ik deed verschillende wedstrijden op hoog niveau. In mijn vrije tijd vond ik het leuk om met vrienden te gamen of een keer een festival te bezoeken. Daarnaast vond ik het ook heerlijk om op tv naar kookprogramma’s te kijken, al had ik nog geen echte ambitie op dat moment. Ik dacht hooguit ‘als ik ooit zo lekker als mijn moeder kan koken ben ik blij’ en mijn moeder is voornamelijk van de aardappelen-vlees-groenten. Nog niks bijzonders dus. Tijdens de middelbare school De Rietlanden had ik een bijbaantje bij LaPlace. Hoewel het een vrij simpel baantje was, maakte dat wel iets in me wakker! Ik vond het leuk om met eten bezig te zijn en wou daar mee verder gaan. Overigens was dat niet mijn enige ontdekking bij LaPlace, ik merkte ook dat ik een goede klik had met één van mijn collega’s: Esther! Het duurde niet lang voor we iets met elkaar kregen. We zijn nu alweer aardig wat jaartjes samen en hebben sinds anderhalf jaar ons eigen appartement in Lelystad!

 

Je vertelt dat het vuurtje voor koken werd aangewakkerd bij LaPlace, hoe is dat verder verlopen?

-Bij De Rietlanden werden verschillende snuffelstages aangeboden en ik koos voor vanwege mijn ervaring bij LaPlace voor de conservatieve kant, ook wel het horeca-gedeelte. In eerste instantie werkte ik bij een ambachtelijke bakker. Ik vond dat erg gaaf om te doen, maar zag gelijk een kant die me niet beviel: het nachtwerk. Hoe leuk het ook was om met ambachtelijke producten bezig te zijn, ik zag het niet zitten om de rest van mijn leven veel in de nacht te werken. Daarnaast vind je daar tegenwoordig ook weinig werk in en is de kans groot dat je uiteindelijk bij een Bakkerij Bart beland. Daar moest ik echt niet aan denken! De tweede stage was bij het Apollo Hotel in Zwolle. Terwijl ik daar bezig was begon ik bijna te twijfelen of ik nog wel kok wou worden. Ik stond daar voornamelijk bakjes yoghurt te vullen. Toch zag ik vanuit mijn ooghoeken wat de chefkok aan het doen was en dat fascineerde me. Dat wou ik ook!

 

Lees verder na de foto:

 

 

 

-Na De Rietlanden ben ik naar het Deltion College in Zwolle gegaan om daar de koksopleiding te volgen. Mijn eerste twee leerjaren waren bij het Crowne Plaza Hotel in Amsterdam. Dat was echt een bijzondere tijd en heb daar goede herinneringen aan. Die jongens waren echt goed in wat ze deden en hebben mij een enorme duw in de rug gegeven. Ik heb daar veel geleerd. Maar iets wat me wel duidelijk werd in die periode is dat mijn voorkeur uitgaat naar een á la carte restaurant in plaats van banqueting. Bij het Crowne Plaza Hotel waren het dan ook vooral veel partijen en vergaderingen die je moest verzorgen.
Mijn laatste leerjaar heb ik bij Rik Jansma van restaurant Basiliek in Harderwijk gevolgd. Wat een rollercoaster was dat zeg! Voor het eerst werkte ik in een sterrestaurant en dat was nog behoorlijk zwaar! Maar Rik was een goede leermeester en heeft mij enorm veel geleerd! In alles wat hij deed nam hij me mee. Hij zette zichzelf op de achtergrond en liet jou schijnen. Iets wat ik leuk vond om te doen was het koken voor goede doelen. Het was niet alleen leuk, maar ook emotioneel. Zo verzorgde we voor terminale mensen een laatste maaltijd. Heftig om mee te maken, maar ook heel bijzonder om te doen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor dat ik dat heb mogen meemaken!

 

Hoe ben je uiteindelijk op deze bijzondere plek bij Bridges terecht gekomen en belangrijker nog, hoe bevalt dat?

-Nou laat me beginnen te zeggen dat het me zeer goed bevalt! Mijn werk bij De Basiliek liep op een einde en eigenlijk was ik daar stiekem ook wel blij mee. Ik wilde terug naar Amsterdam. Schijnbaar zit dat toch in mijn bloed! Ik stuurde een open sollicitatie naar twee verschillende restaurants: RIJKS en Bridges. Ik werd bij alle twee aangenomen! Dat had ik ook niet verwacht. Voor mij was de keuze niet heel moeilijk, ik wilde bij Bridges werken! Verfijnde gerechten in een super gave setting! Ik heb ook nog geen moment spijt gehad van mijn keus! Aan het hoofd staat chefkok Andrès Delpeut en ik had me geen betere leermeester kunnen bedenken. Chef Andrès straalt enorm veel rust uit en is erg begaan met zijn werknemers. Hij zal nooit schreeuwen en schelden. Daarentegen kan hij met alleen zijn blik je heel goed laten merken wanneer je iets goed doet of wanneer je even een tandje bij moet zetten. Hij laat het je echt merken wanneer tevreden is met je werk en dat waardeer ik enorm. Hij is gewoon super lief! Is dat raar om te zeggen over je chef?

 

Ik vind van niet! Leuk juist! Een groot compliment. Heb je naast je werk nog hobby’s?

-Ik heb eigenlijk niet veel tijd voor hobby’s. Eén keer in de maand proberen we met een vriendenclubje te koken. Het liefst maken we dan een 5/6-gangen menu bij één van ons thuis. Dat is erg gezellig! Daarnaast ga ik ook graag met mijn vriendin uit eten. Uiteraard wel in goeie restaurants, het is alleen zo jammer dat dat zo duur is haha.
Eén van mijn favoriete restaurants is die van het Amstel Hotel, La Rive! Daar zit nog een bijzonder verhaal aan vast. Op een dag wou ik van mijn werk terug naar huis gaan en lag het treinverkeer plat. Terwijl ik de tijd probeerde door te komen op het station, raakte ik aan de praat met iemand. We hadden het over lekkere gerechten. Vol trots vertelde ik dat ik bij Crowne Plaza werkte en liet ik hem foto’s van mijn werk zien. Hij begon te lachen. Hij had ook nog wat foto’s die hij mij wou laten zien. Wat bleek? Was hij de sous-chef van La Rive!! Ik kwam niet meer bij. Had ik zojuist enorm staan op te scheppen over mijn werk, was het de sous-chef van La Rive 🙂

 

Mitchel, nog even een paar snelle vragen: waar blink je in uit?

-Uuuh…Zorgzaamheid! Ik ben altijd enorm bezig met hoe anderen zich voelen en of ik iets voor ze kan betekenen.

 

Mooie eigenschap Mitchel! Voor welk gerecht kun je jou wakker maken?

-Spinazie met aardappels en appelmoes van mijn moeder!

 

Wat vind ik in jouw koelkast als ik onverwacht voor de deur sta?

-Niet veel! Zolang er kaas en worst in ligt ben ik tevreden. En heksenkaas! Daarentegen, geef je me van tevoren een belletje dat je eraan komt, dan zorg ik dat ik alle ingrediënten voor een witte wijn/asperge/risotto in huis heb en maak ik wat lekkers klaar.
Trouwens, er is ook altijd bier in huis. Een echte must!

 

Waar gaat je volgende vakantie naartoe?

-Ik ben met Center Parcs opgegroeid en dat verveelt nog steeds niet. Eén keer per jaar sowieso naar Center Parcs dus.

 

Tot slot, heb je een tip voor de lezers thuis?

-Als je een etentje bereid, hou het simpel, maar lekker. Gouden combinatie voor een amuse: krokante kippenhuid, kippenlever mouse en mandarijn. Meer verklap ik niet.

 

Bridges, food love stories.nl, www.foodlovestories.nl, mitchel van rhenen

Bridges, food love stories.nl, www.foodlovestories.nl, mitchel van rhenen

 

 

Voor mij is het na dit interview tijd om aan te schuiven voor de lunch!
Wil jij als lezer weten hoe dat was? Like de Facebookpagina Food Love Stories.nl en zie als eerste ‘Lunchen bij Bridges’ voorbij komen, uiteraard voorzien van smaakmakende foto’s! Ik kan je alvast verklappen dat het zeer de moeite waard was!