Skip to content

Marco van der Wijngaard en Dennis Steenbergen: we kunnen s’nachts urenlang ideeën uitwisselen!

Zowel Marco van der Wijngaard (25) als Dennis Steenbergen (23) draaien hun hand niet om voor een mooi culinair gerecht. Talentvolle jongens zijn het!
Deze in het dagelijks leven goede vrienden werken nauw samen bij het met een ster bekroonde restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht.
Marco werkt als souschef en Dennis als chef de partie.
Jong als ze zijn hebben ze hun sporen al verdiend in de culinaire wereld.
Zo heeft Marco in 2015 de Euro-Toques Young Chef Award gewonnen en Dennis werd in 2016 uitgeroepen tot Sterklasser van het Jaar.
Netjes niet waar?
Maar wie zijn Marco en Dennis nu precies?
In het volgende interview kun je kennismaken met zowel de chefs als hun gerechten…

 

Hoi Marco en Dennis! We hebben elkaar destijds ontmoet tijdens de kookwedstrijd Slag op de Schelde. Een mooie dag was dat! Nu tref ik jullie hier op jullie huidige werkplek. Zouden jullie me wat over jezelf kunnen vertellen?

Marco:
“Ik kom van oorsprong uit IJsselstein. Daar heb ik een leuke jeugd gehad. Niemand in onze familie werkte in de horeca en ik had toen ik jong was ook nog totaal geen affiniteit met koken. Mijn ouders hadden een fruitteeltbedrijf en dat betekende dat ik in de zomer regelmatig meehielp op het land. Of eigenlijk in de boomgaard. Peren dunnen en in een latere fase ook plukken. Als hobby deed ik veel aan hockey in die tijd..!”
Dennis:
“Ik kom uit Montfoort. Net als Marco hield ik toen ik jong was ook van sporten, maar bij mij was het vooral voetbal. Daar was ik behoorlijk fanatiek in! Als culinair hoogstandje bakte ik in die tijd weleens een appeltaart, maar dat was het dan ook wel…”

 

Hoe zijn jullie het vak ingerold?

Marco:
“Ik had in eerste instantie nog geen idee wat ik wou gaan worden en ben een opleiding economie gaan volgen. Ik kwam er al gauw achter dat dat niet mijn ding was. Een test wees uit dat het koksvak goed bij me paste en zodoende begon ik aan de koksopleiding. Het eerste leerjaar werkte ik bij Van der Valk. Dat was nog niet echt spannend te noemen, misschien zelfs een tikkeltje saai. Het tweede leerjaar was technisch gezien al een stuk spannender! Het was ook het jaar dat ik Dennis ontmoette…”
Dennis:
“Voor mij was dat mijn eerste leerjaar. We hadden gelijk een goede klik. Omdat we nog volop met onze opleiding bezig waren, scheidde onze wegen na dat eerste leerjaar weer, maar we hielden contact. Uiteindelijk kwamen we beiden bij sterrestaurant De Hoefslag terecht. Daar hebben we nog eens twee jaar samen gewerkt. Marco vertrok na twee jaar bij De Hoefslag om bij ’t Amsterdammertje te gaan werken en half jaar later volgde ik. We werken graag samen en zijn echt een team in de keuken…”

 

Lees verder onder de foto’s:

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl

 

 

Wat is het mooiste gerechtje wat jullie gemaakt hebben?

Marco:
“Dan moet ik even terug in de tijd gaan. We hebben ooit in Alkmaar meegedaan aan een kookwedstrijd en hebben toen een perensoufflé gemaakt. Daar koester ik nog steeds warme herinneringen aan. In het gerecht zaten onder andere een zure mat van peren, kruidnagel pannacotta, peren gel, citrussap en peer/citroen bouillon. Die wedstrijd hebben we gewonnen!”
Dennis lacht:
“Wat dacht je van de bouillabaise die hier op de kaart stond toen we hier net kwamen werken? Het was jouw idee om die weer een nieuwe impuls te geven. Inmiddels hebben we hem weer terug op de kaart gezet, maar wel met de nodige aanpassingen. Het gerecht heeft een nieuw jasje gekregen en is wat hipper gemaakt!”
Marco lacht nu ook:
“Als één van ons s’nachts een goed idee heeft dan sturen we elkaar WhatsApp berichtjes. Het maakt niet uit of het midden in de nacht is, we kunnen dan urenlang ideeën uitwisselen. De volgende dag schrijven we alles op en gaan we het samen uitwerken. Als we het gerecht hebben geperfectioneerd komt het tijdens de proefsessie voorbij op tafel. Eén keer in het kwartaal hebben we zo’n proefsessie met het complete team. Een goed moment om te kijken welke nieuwe gerechten er op de menukaart komen!”

 

Hebben jullie naast je werk nog andere hobby’s?

Beiden heren beginnen te lachen.
Marco:
“Nee, ik heb een saai leven haha. Ik vind het fijn om in mijn vrije tijd met mijn vriendin samen dingen te ondernemen en heb geen tijd voor hobby’s daarnaast. Eigenlijk is de horeca mijn hobby! Zo heb ik laatst met mijn vriendin een weekendje Kromme Watergang gedaan. Dat is een culinair arrangement inclusief B&B. Je wordt dan met de auto bij de B&B opgehaald en na het diner weer teruggebracht. Dat was overigens een zeer mooie ervaring. We kregen maar liefst 10-gangen met bijpassend wijnarrangement en hebben echt genoten…!”
Dennis:
“Ik mag nog altijd graag iets aan sport doen in mijn vrije tijd! Een sport als voetbal zit er niet meer in. Dat gaat gewoon niet als je in de horeca werkt. Maar alles wat niet in teamverband is krijg je mij makkelijk warm voor. Op het moment is het vooral fitness wat ik naast mijn werk doe. Verder ga ik regelmatig met vrienden of familie op pad. Laatst zaten we met de hele familie een dagje op een vakantiepark en dat was erg gezellig. Samen wandelen, zwemmen, dat soort dingen. Met mijn vrienden ga ik bijvoorbeeld graag regelmatig karten!”

 

Lees verder onder de foto’s:

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Amuses tijdens de lunch

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Taco, ceviche van zeebaars, limoen/wasabi mayonaise en gember/dadel compote…

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Erg bijzonder: sorbet van oester, appel/komkommer salade, dressing van sambai azijn, karnemelk merinque, oesterblad…

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Zachtgegaard eitje, crème fraiche, appelstroop sjalot, schuim van appel, brood croutons, haringkuit en bieslook…

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Antilliaans pastei, tonijnsalade, madam Jeanette , piccalilly, zoet/zuur uitje…

 

Zou je een mijlpaal kunnen benoemen?

Marco:
“Ik denk dan aan de Gouden Kalf tijdens de Food Revolution 2013 bij de Librije. Verschillende onderdelen van de kalf werden die dag bereid. Kalfstaart, kalfsniertjes, kalfslende. En dat allemaal op één bord. Maar elke prijs voelt als een mijlpaal! Ook De Glazen Kalf 2015, de Euro-Toques Young Chef Award of het afronden van mijn sterklas opleiding…”
Dennis:
“Dat ik mijn sterklasopleiding goed heb afgerond en Sterklasser van het Jaar 2016 ben geworden! Het is de hoogste culinaire opleiding van Nederland en daar ben ik erg trots op. Het was een behoorlijk pittige opleiding, maar ik mag me nu officieel een gespecialiseerd kok noemen. Wat betreft de toekomst hoop ik nog veel ervaring op te doen bij verschillende restaurants, maar voorlopig werk ik met veel plezier bij ‘t Amsterdammertje. Ik ben hier net twee maanden en ik kan me hier nog volop ontwikkelen…”

 

 

Het is vakantietijd. Hebben jullie nog vakantieplannen?

Marco:
“Ik ga samen met mijn vriendin gaan binnenkort naar Macedonië! Daar heb ik enorme zin in! Lekker acht dagen rondtrekken met de auto. Uiteraard ook horeca spotten. Ik ben benieuwd wat we gaan aantreffen…”
Dennis:
“Ik was een beetje laat met plannen maken dit jaar, dus ik heb besloten om met mijn ouders mee op fietsvakantie te gaan. We boeken dan een hotel in het oosten van het land en trekken er dagelijks op uit met de fiets. Onderweg af en toe ergens stoppen om wat te eten. Is altijd erg gezellig!”

 

 

Wat zijn jullie favoriete muzikale arbeidsvitaminen op het werk?

Marco:
“Je hoort hier in de keuken voornamelijk de Toppers en ander Nederlandstalige muziek, maar dat zijn voor mij geen echte arbeidsvitaminen. Ik ben gek op Coldplay! Ik ben ook in 2016 naar hun concert in de Amsterdam Arena geweest. Verder luister ik graag naar hardstyle muziek. Het tegenovergestelde van Coldplay inderdaad. Voorafgaand aan een kookwedstrijd zet ik het volume voluit, om daarna te knallen! En mocht ik niks voorhanden hebben, dan zet ik Slam FM aan op de radio…”
Dennis:
“Ja, voor mij ook techno. Verder luister ik graag naar hiphop en R&B. Ik ben bijvoorbeeld ook groot liefhebber van Tupac haha. Zet een nummer van Tupac aan en ik vlieg door de keuken…”

 

 

Hebben jullie een amuse tip voor de lezers?

“Ja! Dan gaan we voor de taco! Je zult deze straks tijdens de amuses voorbij zien gaan komen. Een kleine taco met ceviche van Zeebaars, gemarineerde rettich, limoen/wasabi mayonaise en een compote van dadel/gember…”

 

En dan nu voor de lekkerbekken onder ons: de mooiste gerechten van Marco en Dennis! Onderaan vind je de contactgegevens.

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Cilinder van ui, onderop saffraan rouille, daar bovenop broodcroutons, scheermessen, mosselen, inktvis, zeekraal en schuim van miso. De broodsoufflé is gekleurd met inktvis en lijkt op een schelp. Het geheel wordt aan tafel opgeschonken met een bouillabaise van kreeft en schelpdieren

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Krokantje van maismeel, zachtgegaarde konijnfilet, Mexicaanse mole crème, daslook mayonaise, mini paprika, granaatappel, ansjovis, zilverui, plumewijn gelei, balletje van eendenlever (door de Nora peper gelei gehaald) en een dressing van nora peper 

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Plaatje om te zien, heerlijk om te eten!

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Souschef Marco van der Wijngaard

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
De finishing touch van mijn favoriete ronde!

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Saus van eekhoorntjesbrood, crème van doperwten/wasabi, tuinbonen, morilles, gebakken schol, mini prei uit eigen tuin en een krokantje van tuille

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Kiekeboe, daar ligt het goud…!

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Chef de partie Dennis Steenbergen

 

Drie verschillende bereidingswijze van lam: lamsbout, stoof van lam en saucijsbrood, bbq wortelcreme, gefermenteerde wortel, kroepoek van wortel en wortelscheuten uit eigen tuin…

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Het dak op bij ‘t Amsterdammertje. Het kan! Verse scheuten en bloemen binnen handbereik. Een paar honderd meter verderop heeft het restaurant een grote moestuin waar vanaf volgend jaar een groot gedeelte van de groenten vandaan zullen komen…

 

Amsterdammertje , Marco van der Wijngaard, Dennis Steenbergen, Food love stories.nl
Het gerecht heet: ‘Bloemen uit Loenen’. Gel van vlierbloesem, roze peper panna cotta, vlierbloesem merinque, marshmallow van rozenwater, gemarineerde ibiscusblad, oranje bloesem donut, ijs van zuring… ZEER verrassend. Vooral de donut!

 

Friandises: huisgemaakte madeleine gevuld met hennepzaad en gedroogde cydonia en een beetje vanille/sinaasappel genache erop, taartje met een mangopannecotta en een dotje gezouten kokosgel en achterop paté fruit van kers met licht zure mengsel eromheen en een kers gevuld met verveine gel… Geloof me, ik heb al heel wat friandises meegemaakt, dit waren de lekkerste! 

 

Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van deze gerechten?
Marco en Dennis koken wekelijks de sterren van de hemel bij restaurant ‘t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht.
Liefhebbers die van fietsen houden, Loenen aan de Vecht is één van de mooiste dorpjes in Nederland.
De kronkelende Vecht is voor elke fietsliefhebber een must om een keer te proberen.
Lekker fietsen, dan aanschuiven voor een geweldige lunch of diner bij ‘t Amsterdammertje en daarna weer verder!
Does life get any better?!
En ik? Ik pak gewoon de auto. Tegenover ‘t Amsterdammertje kun je prima parkeren en het uitzicht onderweg in de auto is er niet minder om.
Life’s good either way…

 

 

‘t Amsterdammertje
Rijksstraatweg 119
3632 AB Loenen aan de Vecht ☎︎0294-234 848        www.restaurantamsterdammertje.nl