Skip to content

Kale & de Bril (inclusief delicious foodpics)

Een nieuw restaurant is opgestaan en wel in Goes!
Het restaurant mag dan nieuw zijn, de eigenaren Marc Everse en Niek Traas zijn bepaalt geen onbekenden in het vak.
Niek Traas (31) en Marc Everse (28) hebben elk meer dan 10 jaar ervaring in de tophoreca in verschillende (leidinggevende) functies en hebben vaak met elkaar samengewerkt. Gerenommeerde zaken als ’t Veerhuis in Wolphaartsdijk, de Kromme Watergang in Hoofdplaat en Scherp in Middelburg prijken op hun cv. Tijdens hun gezamenlijke periode bij toprestaurant At Sea op Bonaire ontstonden de plannen voor een eigen restaurant, waarvoor ze het ondernemingsplan ook op Bonaire schreven.
Tijd voor een korte kennismaking met deze twee gedreven jongens!

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Hoi Niek en Marc, leuk jullie te ontmoeten! Kunnen jullie me een beetje wat over je jeugd vertellen en hoe jullie elkaar hebben leren kennen?

“Ik ben geboren en getogen in Heinkenzand,” begint Niek, “dat was toen nog een klein dorpje, inmiddels niet meer. Hoewel ik het geweldig vond om mijn moeder in de keuken te helpen, had ik in die tijd totaal geen ambities om chef te worden. In mijn vrije tijd deed ik veel aan gamen en ik wou dan ook het liefst een soort “game ontwikkelaar” worden. Toen ik wat ouder werd ging ik op zoek naar een aansluitende opleiding, maar die bestond niet echt. Om toch iets te doen ben ik de horeca ingegaan en dat beviel me prima!”

“Ik ben geboren in Biezelinge,” gaat Marc verder, “ik heb daar tot mijn twaalfde gewoond en ben daarna met mijn ouders naar s’ Gravenpolder gegaan. Ik wilde in eerste instantie ook iets met computers doen, maar vond de opleiding te saai. Het is moeilijk om op die leeftijd al een keuze te maken voor de toekomst. De keuze voor een koksopleiding voelde toen nog het meest logisch en ik heb er eerlijk gezegd nog geen moment spijt van gehad! Niek en ik hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens onze opleiding. We waren toen een jaar of 20 en hadden gelijk een goede klik. Toch raakte we elkaar daarna al gauw weer uit het oog doordat we allebei ergens anders gingen werken…”

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories
Wat amuses om uit te proberen. Van links naar rechts: Vegetarisch spek met sperziebonen en sambalmayonaise, daarnaast een macaron van komijn met oude kaascrème en zoet-zure bleekselderij en tot slot hummes van zoete aardappel met krokante tortilla…

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

 

“Tot ons grote vreugde kwamen we elkaar in Goes weer tegen tijdens onze baan bij brasserie D’Anvers,” lacht Niek, “ik werkte daar op dat moment als zelfstandigwerkend kok en Marc als souschef. Echt lang duurde onze samenwerking niet, want na drie maanden vertrok ik met mijn hele gezin naar Bonaire om daar als chef te werken. En dat beviel geweldig goed! Ik vertelde Marc hoe het leven beviel op Bonaire en een jaar later kwam Marc ook naar Bonaire en werkten we weer gezellig samen…”

“Inderdaad gezellig!” lacht Marc, “voor mij voelde die tijd op Bonaire vooral als een ontspannen periode. Het was spannend om alles achter te laten en met je hele hebben en houwen naar Bonaire te verhuizen, maar het voelde gelijk goed! Mijn vriendin had een jaar werkverlof gekregen en we genoten van het warme klimaat en de prachtige zee. In onze vrije uurtjes droomden Niek en ik van een eigen restaurant. In eerste instantie als een lolletje, maar het werd al gauw serieuzer. We hebben op Bonaire ons ondernemingsplan geschreven en zijn daar in Nederland verder mee aan de slag gegaan…”

 

Hoe voelde het toen jullie je huidige restaurant vonden?

“Spannend!” zegt Niek, “ineens waren we ondernemers! Er kwam in het begin ontzettend veel op ons af en dat was wel even wennen. Dingen waar je je voorheen niet druk om hoefde te maken omdat je in loondienst werkte, werden nu je nieuwe dagelijkse bezigheden. Het moeilijkste was nog om aan personeel te komen. Gelukkig hebben we inmiddels een leuk team om ons heen verzameld!”

Marc: “Het decor is nog van de vorige eigenaar. We hebben het hier en daar een beetje veranderd om het meer eigen te maken, maar het restaurant was eigenlijk klaar voor gebruik, het had alleen twee enthousiaste chefs nodig!”

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories
Gepekelde en lichtgerookte zalmmoot met aardappelcroutons, aardappelsalade, mosterdmayonaise...

 

Kale&deBril, uit eten goes, food love stories
Eend met meerdere bereidingen van pompoen en biet…

 

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

“Ik denk vooral tijdens het reizen,” antwoordt Niek, “of via Instagram. Natuurlijk ook tijdens het uit eten gaan, al hebben we daar op het moment eventjes weinig tijd voor…”

“We hebben om de twee weken een nieuwe menu,” zegt Marc, “ik heb er persoonlijk een hekel aan wanneer ik ergens kom en ik twee keer hetzelfde gerecht krijg. Dat deden we ook op Bonaire. Elke twee weken hadden we weer een ander menu. We hebben nog zoveel gerechten in onze hoofd zitten, daar kunnen we nog jaren mee vooruit!”

 

Waar gaat jullie eerstvolgende reis naar toe?

Niek: “Spanje! Ik ben echt gek op Spanje. Alles klopt in Spanje, het lekkere eten, het warme weer, de gastvrije mensen, heerlijk!”

Marc: “Ik ga samen met mijn vriendin naar de camping van haar ouders in Zuid-Frankrijk. Zij hebben daar een stacaravan staan. Dat is een stukje jeugdsentiment van mijn vriendin. Wanneer we daar zijn neem ik haar ook even mee naar de camping waar ik in mijn jonge jaren vertoefde, zo’n 100 kilometer verder, dat is mijn jeugdsentiment. Het wordt dus een nostalgisch reisje. De hond Pepper gaat ook mee!”

 

Waar zien jullie jezelf op je 65ste?

Niek: “Op een hangmatje in de Bahama’s! Nee hoor, grapje. Ik zou wel een kleine B&B in Spanje willen hebben tegen die tijd. Klein restaurantje erbij. Het lijkt me heerlijk om daar oud te worden…”

Marc: “Dat is voor mij nog veel te ver weg om over na te denken. Ik leef op dit moment mijn droom, wat de toekomst brengt zie ik dan wel weer. Het buitenland zal altijd wel blijven trekken aan me, dus wie weet. Stilzitten is sowieso niks voor mij…”

 

Restaurant Kale & de Bril
Piet Heinstraat 3A
4461 GL Goes
Website: www.kalebril.nl
Facebook: @kalebril