Skip to content

Jelle Voorzee: Als iemand zegt dat ik het niet kan zal ik ze het tegendeel bewijzen!

Talent is een mooi iets! De één is er wel mee gezegend, de ander niet. Veel van ons weten misschien niet eens waar ons talent ligt en komen daar op latere leeftijd pas achter. Ikzelf ben zo iemand. De persoon in het volgende interview hoeft er gelukkig niet zo lang over te doen. 23 Jaar oud (jong!) en een talent waar je u tegen zegt! Of het nu gaat om bonbons maken, tekenen, logo’s ontwerpen of fotografie, hij draait er zijn handen niet voor om. Alleen het praten hè, dat is nog wel een dingetje. Niet handig met woorden geeft hij via de mail aan en ook wel podiumvrees. Ik geef hem vandaag graag een stem!

 

Naam: Jelle Voorzee
Leeftijd: 23
Functie: Banketbakker bij Bakkerij Breggen/ In vrije tijd chocolatier

 

 

-Hoi Jelle, leuk je te ontmoeten. Wat een prachtige bonbons maak je! Kun je me een beetje vertellen wie je bent? Allereerst, waar kom je vandaan?

“Hoi, leuk dat je er bent! Ik kom van oorsprong uit Rotterdam. Ik heb daar tot mijn negende jaar gewoond. Op zich heb ik prima herinneringen aan Rotterdam, al zijn het vooral vage herinneringen, ik was nog zo jong. Op school kwam ik niet goed mee met de rest. Hoewel ik prima contact had met mijn klasgenoten, viel het leren me zwaar. Ik was te langzaam in sommige dingen. Op mijn negende zijn we naar Spijkenisse verhuisd zodat ik speciaal onderwijs kon volgen. Dat beviel erg goed! Ik had een goede klik met mijn nieuwe school en blonk erg uit in tekenen en schilderen. Ik was in dat opzicht zelfs de beste van de klas! In mijn vrije tijd was ik ook altijd aan het tekenen en schilderen. Ik vond het heerlijk om creatief bezig te zijn…”

 

 

-Wist je al wat je wou gaan worden?

“Nee. Of tenminste, ik wou graag kunstenaar of goochelaar worden, maar naarmate ik ouder werd merkte ik wel dat dit niet de banen waren die de gemiddelde opleidingscentra in het aanbod hadden, laat staan dat je daar betaald werk in kon vinden.
Vanuit de lagere school ging ik naar de middelbare school De Eilanden. Daar kreeg ik de mogelijkheid een beroepsgerichte stage/opleiding te doen. Omdat het me nog steeds niet duidelijk was wat ik wou gaan doen, koos ik in eerste instantie voor sport. Ja, wat moest ik anders? De banketbakkers kant trok me op dat moment ook niet, omdat ik nog geen idee had wat dat inhield.
Ik kwam er al gauw achter dat sport me absoluut niet lag. Ik was veel te houterig en van de 10 ballen ving ik er twee. Het duurde niet lang of ik koos alsnog de banketbakkers stage/opleiding…”

 

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,
Foto credits Facebook Jelle Voorzee

 

-Beviel dat?

“Ja! Ik kwam er al gauw achter dat je daar ook veel creativiteit in kwijt kon. Ik ging vanuit De Eilanden naar het Albeda college. Daar deed ik de driejarige opleiding banketbakker. Regelmatig deden we wedstrijden en ik weet nog goed dat ik tijdens één van mijn eerste wedstrijden drie desserttaarten en 60 bonbons moest maken. Het was de eerste keer dat ik bonbons moest maken en ik won gelijk de tweede prijs! Vanaf dat moment was het hek van de dam en maakte ik thuis allerlei bonbons, tot groot plezier van mijn ouders die mijn  vaste testpanel werden. In mijn vrije uurtjes las ik talloze boeken over moleculaire gastronomie en in mijn hoofd bedacht ik allerlei nieuwe smaakcombinaties. Ik was gefascineerd door de vele smaakextracten die er zijn en plotseling voelde ik me alsnog een goochelaar wanneer ik mensen kennis liet maken met mijn bonbons. Iedereen was enthousiast…!”

 

 

-Kun je een aantal smaken noemen waar je graag mee werkt? En waar haal je die smaakextracten vandaan?

“Ik ga vaak naar Aziatische Toko’s. Daar heb je echt heel veel bijzondere smaakextracten. Daarnaast vind je ook veel online: berkensap, lotusnoten, leliebladeren, poeder van zeewater. Ik ga ook het bos in om boomschors te ‘oogsten’. Ik heb enorm veel productkennis opgedaan door het lezen van boeken en ik weet altijd precies waarnaar ik op zoek ben en welke smaken goed met elkaar matchen. Die combinaties zitten gewoon in mijn hoofd.
Mijn meest bijzondere bonbons zijn de smaken Oceaan en Bos! Ik heb echt heel veel geëxperimenteerd om die smaken te perfectioneren. Je doet de bonbon in je mond en sluit je ogen en even lijkt het alsof je aan het strand staat of in het bos! Dát is de goocheltruc!”

 

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,
Foto credits Jelle Voorzee, Facebook

 

 

-Nu vertel je dat je in je vrije tijd veel bonbons maakt. Heb je ook nog andere hobby’s?

“Ja, maar daar heb ik eigenlijk geen tijd meer voor. Vroeger maakte ik ook veel hiphop en filmmuziek. Daar was ik erg bedreven in. Ik heb een eigen YouTube kanaal en heb in totaal 2.000.000+ weergaven en ongeveer 9000 volgers…”
—Wauw, noem het maar niks! Leuke hobby. Filmmuziek?—
“Ja, je weet wel, een mooie melodie op de achtergrond van een film. Wil je wat horen?”
—Graag—
Jelle is druk aan het zoeken op zijn YouTube kanaal. Niet veel later klinkt er muziek uit zijn mobiel. Violen, zangkoren, tromgeroffel, het lijkt wel alsof ik bij een spannende film in de bioscoop zit! Ik ben sprakeloos!
—Heb jij dit in je eentje gemaakt?—
“Ja!” lacht Jelle, “met mijn synthesizer en mijn computer. Ik zal nog wat meer laten horen…”
Voor ik het weet komen er de meest uiteenlopende muziekstijlen voorbij. Van tranentrekkers die niet zouden mistaan in de film Hachi tot opzwepende hiphopmuziek die perfect zou passen in de film 8 Mile!
“Ik heb er weleens geld mee verdient ook,” gaat Jelle verder, “maar als ik moet kiezen, kies ik toch voor een carrière in de bonbons. Dat biedt meer zekerheid en ik kan daar meer creativiteit in kwijt. Ik heb in mijn hoofd nog wel 10.000 verschillende smaakcombinaties die ik graag een keer wil uitproberen…”

 

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,
Lucky me, lucky me, lucky me…. Bonbonproeverij!

 

-Wauw, 10.000 smaakcombinaties. Dan kun je nog even vooruit! Kun je een mijlpaal benoemen?

“Ik heb recentelijk voor het eerst bonbons aan een restaurant verkocht en ga nu op vaste basis bonbons voor ze maken! Ze waren enorm onder de indruk van de verschillende smaken en serveren nu de bonbons na afloop van het diner bij de koffie. Dat is waar het uiteindelijk allemaal draait. Eén van de eerste bakkerijen waar ik heb gewerkt, werd ik na twee maanden al ontslagen omdat ik volgens hem niet snel genoeg was. Ik zou het nooit redden zei hij! Inmiddels werk ik met veel plezier bij bakkerij Breggen en maak ik in mijn vrije tijd bonbons, die ik nu ook nog eens verkoop. Dat is toch wel een echte mijlpaal!”

 

 

-Ga je weleens op vakantie?

“Ja hoor, ik kom net terug van acht dagen Drenthe samen met mijn ouders. We gaan ook weleens naar Oostenrijk. Lekker ergens een huisje huren en samen leuke dingen doen…”

 

 

-Wat is je lievelingsgerecht?

“Alles waar chocolade in zit! Ik ben bijvoorbeeld ook gek op chocoladevla als toetje! Niks mis mee!”

 

 

-Serie / film / muziek?

“Ik ben een echte Netflixer. Ik hou van fantasyseries, maar ook van spanning. Ik ben net klaar met de serie The Blacklist.
Wat betreft muziek hou ik vooral van Indie! Op het moment luister ik veel naar bands als Novo Amor, Daughter…”

 

 

-Lijfspreuk?

“Als iemand zegt dat ik het niet kan zal ik ze het tegendeel bewijzen!”

 

 

-Tot slot, waar droom je nog van?

“Ik zou in de toekomst graag een restaurant willen waar alleen amuses, desserts en bonbons geserveerd worden. Gewoon allemaal zoete zaligheden met hier en daar iets hartigs…”

 

 

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,

Jelle Voorzee, Food love stories.nl, Food love stories,

 

Benieuwd naar wat deze creatieve genie nog meer kan? Volg Jelle Voorzee op zijn Instagram account  of Facebook account