Mensen vragen mij weleens: gaat dat niet vervelen, al die high tea’s?
Het antwoord daarop is: Nee. Beslist niet.
Geen één high tea is hetzelfde.
Er zijn zoveel verschillende aanbieders en elke aanbieder presenteert de high tea op zijn eigen manier.
Het is dus altijd een verrassing, soms heel leuk, soms ook minder, maar altijd weer anders.
De verrassing bij bistro Karel 5 in Grand Hotel Karel V was erg aangenaam en is wat mij betreft een uitstekend voorbeeld van waarom een high tea mij niet gaat vervelen.
Als tafelgenoot heb ik vandaag mijn zusje meegenomen…
De sterren fonkelen je tegemoet, wanneer je aan de poort van het vijfsterrenhotel staat.
Het prachtige historische gebouw waarin Grand Hotel Karel V is gevestigd, kent een rijke geschiedenis.
Zo heeft het lange tijd dienst gedaan als klooster, maar ook als militair hospitaal.
Het kent zelfs nog een krakers-geschiedenis, vlak voordat het zijn uiteindelijke bestemming kreeg.
Op verschillende plekken in het gebouw vind je met glas afgedekte beerputten uit het verleden.
Dat hadden ze zich destijds waarschijnlijk niet kunnen bedenken, dat de plek die eens zo privé en ook wel afstotelijk was, nu een glazen kijkdoos is geworden voor de nieuwsgierigen onder ons.
Wij komen voor de bistro (ook wel de voormalige kloosterkeuken) en zijn benieuwd of de magie van de fonkelende sterren aan de muur, ook terug te vinden is in de high tea.
Of eigenlijk Afternoon tea, zoals zij zelf zeggen.
In de hal worden we verwelkomt door Jill Rodermond, onze gastvrouw voor vandaag.
“Welkom!” zegt ze enthousiast, “leuk dat jullie er zijn! Wij hebben alvast een tafel voor jullie gedekt,” en ze wijst naar de tafel in de hoek, “vinden jullie het leuk om de high tea met een glas prosecco te beginnen?”
Dat vinden we zeker leuk! Lekker!
Blij heffen we het glas!
Dat het maar een heerlijke middag mag worden.
Jill legt alvast uit wat ons te wachten staat.
“We hebben onlangs onze hightea een nieuwe invulling gegeven,” vertelt ze trots, “jullie zijn één van de eersten die het mogen proeven! We beginnen met een kleine amuse om de smaakpapillen aan het werk te zetten. Vervolgens krijgen jullie een hartige ronde, gevolgd door een frisse tussengang en tot slot de zoete ronde…”
Wauw! Dat klinkt goed!
Precies de woorden waar ik van houd; amuse, frisse tussengang… dit beloofd wat!
Lang hoeven we niet te wachten op de eerste ronde.
Het glas met de bubbels is halfvol, of moet ik zeggen halfleeg, wanneer Jill de eerste ronde brengt.
Een klein diep wit bord wordt voor ons neergezet op tafel.
“Jullie zien hier een gepocheerd ei, welke met een heerlijke milde currysaus is overgoten, besprenkeld met geposte rijst. Eet smakelijk dames!”
Rianne en ik kijken naar het kleine gerechtje.
“Mmm… dat ruikt lekker,” zegt Rianne, na even kort eraan te hebben geroken, “ik ben echt heel benieuwd!”
Met haar lepel breekt ze het ei doormidden, waardoor het eigeel eruit vloeit.
Perfect bereid dus!
De crunchy gepofte rijst maakt het gerechtje helemaal af. Een goed begin!
“Zijn jullie al toe aan de volgende ronde?” vraagt Jill wanneer we klaar zijn met de amuse.
De volgende ronde is wederom fenomenaal.
Ik zou bijna vergeten dat ik aan het high tea’n ben, wanneer ik de ingrediënten voorbij hoor komen.
“Voor jullie zien jullie sandwiches met huisgemaakte eiersalade met truffel, pastrami met basilicum mayonaise, pompoen-quiches met een cannelle van kweepeer uit eigen tuin en een huisgemaakte saucijzenbrood van Wagyu-beef, een zeer exclusief rundvlees wat maar op drie verschillende plekken in Nederland wordt bereidt…”
Wauw! Wagyu-beef is inderdaad erg bijzonder! En dan nog wel in een huisgemaakt sauzijzenbroodje.
Blij vallen we aan op al dit lekkers…
“Heeft het gesmaakt dames?” vraagt Jill ons, wanneer ze de lege borden afruimt.
Zeker weten, het was fingerlickinggood!!
Ze moet lachen. Er hangt een fijne sfeer in de bistro en je kan duidelijk merken dat de mensen hier met plezier werken.
In het midden van de ruimte is de kok druk aan het werk in de open keuken en terwijl wij aan het genieten zijn van de high tea zien we de mooiste gerechten voorbij komen.
Al gauw komt Jill terug met twee borden, waarop elk twee glazen staan.
“Ik heb hier de frisse tussenronde voor jullie,” zegt ze enthousiast terwijl ze de borden voor ons neerzet, “het ene glas bevat huisgemaakte muntthee met limoen en het andere een ode aan de komkommer, namelijk geconcentreerde komkommersap, met daarin hangop en een canelle vers komkommerijs. Eet smakelijk!”
Woow…
Even is het stil tussen ons laten we onze smaakpapillen het werk doen.
Wat een verrassende tussengang!
Veel te gauw zijn we alweer bij de laatste ronde aanbeland.
Niet omdat Karel V er een extreem hoog serveer-tempo op nahoud, maar puur omdat de tijd vliegt wanneer je naar je zin hebt!
“Ik ben gek op lemon-curd!” hoor ik mijn zusje zeggen.
Gek op lemon-curd? Ik niet echt, eerlijk gezegd.
Meestal is de lemon-curd een ander woord voor citroenjam en daar daar krijg ik geen vlinders van in mijn buik.
Deze lemon-curd ziet er toch anders uit als wat ik gewend ben, dus schep ik met mijn mespunt een beetje lemon-curd op en stop het in mijn mond.
….
“Dit is heerlijk!!” roep ik verbaasd.
Een verfijnde balans tussen een soort citroenjam of citoencrème of… tja, lemoncurd dus!
Nu begrijp ik waarom die Engelsen zo gek zijn op dit smeuïge goedje!
“Waar je nu zit, was het vroeger shit”
En dan te bedenken dat in de Bar & Lounge zich vroeger de beerput bevond waar ook Karel V zijn hoop nog heeft laten varen. De trap onder de glasplaat in de kloosterkeuken leidt naar de kelder, die diende onder meer voor het wassen van kleding en het verzorgen van gewonden.
Bistro Karel 5: populair onder locals, zakenmensen en toeristen
Niet voor niets is Bistro Karel 5 in Utrecht populair onder zowel locals, toeristen als zakenmensen. Iedereen voelt zich er thuis door de informele ‘casual classic’ sfeer. Bovendien heeft onze kwaliteitskeuken een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En dan die internationale wijnkaart! Die stemmen wij uiteraard zorgvuldig af op onze dagmenu’s en à la carte-gerechten. Die lekkere wijnen kun je bij ons trouwens gewoon per glas bestellen… (Bron www.karel5.nl )
De high tea zit er weer op!
Het was een heerlijke middag in een prachtige omgeving.
“In de zomer is het hier het mooist,” vertelt Jill ons voordat we weggaan, “je vergeet dan even dat je midden in de stad zit. De buitenplaats wordt omgeven door een hoge muur, waardoor het voelt alsof je in een andere wereld bent. De tuin is dan zo mooi en je hoort de vogeltjes fluiten, het lijkt wel alsof je in Frankrijk bent op dat moment!”
Dat geloven we meteen!
Maar ook zonder de fluitende vogeltjes en geurende bloemen vinden we het een hele aangename plek om te vertoeven.
Tot wederziens wat ons betreft!
Bistro Karel 5 in Utrecht: voor een afternoon tea, de royal variant van de high tea!
Probeer eens onze afternoon tea – een subtiele variant op de high tea. De afternoon tea kwam in de negentiende eeuw in zwang om de kloof te dichten tussen lunch en diner, en wordt bij ons rond twee uur ’s middags geserveerd. Natuurlijk ontbreken de scones met clotted cream, een citroentaartje met eiwitschuim en een mooi glas prosecco niet!
Reserveren voor onze beroemde afternoon tea in Utrecht kan tot een dag van tevoren. Super leuk met vriendinnen, gezin of familie! Uiteraard houden wij rekening met jouw dieetwensen of allergieën…
Prijs per persoon, inclusief glas Prosecco €31,00 ( Liever champagne erbij? Supplement van €5,75 p.p. )
De Afternoon Tea wordt tussen 14.00 en 16.00 uur geserveerd.
Bistro Karel 5
Geertebolwerk 1
3511 XA Utrecht www.karel5.nl