Voel je in culinaire harmonie bij De Harmonie 23!
Nou okay, de titel is misschien een beetje te voor de hand liggend, maar hé, ik heb in tijden niet zo lekker zitten te eten als onlangs bij De Harmonie 23 in Rotterdam.
De gerechten waren perfect in balans, voorzien van stevige smaken en veelal erg verrassend.
Ja, je leest het goed, verrassend!
Eigenaar Marco Somer heeft samen met keukenchef Winnie Cheng een bijzonder culinair repertoire neergezet waar menig lekkerbek zijn vingers bij aflikt.
En gisteren was ik die lekkerbek!
Terwijl het buiten regende, zat ik er droog en warm bij in het trendy ogende De Harmonie 23.
De kleur mosgroen heeft me altijd al kunnen bekoren, voeg daar wat fluweelzachte stoelen aan toe, een aantal mooie muurornamenten en strak gedekte tafels en je hebt bij De Harmonie 23 een ambiance om bij weg te dromen…
“Bedankt voor het compliment!” lacht Marco, “ik werk al sinds 2012 in dit restaurant en sinds 1 januari 2017 ben ik officieel eigenaar van De Harmonie 23, voorheen restaurant De Harmonie. Eén van de eerste dingen op mijn to-do list, was het aanpakken van het interieur. Niet dat het vorige interieur niet goed was, maar met het krijgen van de sleutel wilde ik het natuurlijk ook mijn eigen plekje maken…”
En dat is gelukt! De Harmonie 23 is gevestigd in een statig herenpand in het centrum van Rotterdam.
De bovenste twee verdiepingen worden gebruikt voor events zoals vergaderingen of jubilea/trouwfeesten.
Maar het pareltje blijft natuurlijk de begane grond, waar in het prachtige restaurant de mooiste gerechten voorbij komen!
Het getal 23 slaat op de 23-tasting menu dat wordt geserveerd in het restaurant.
23 gangen!!
“Inderdaad, 23 gangen,” lacht Marco, “ik hou van een uitgesproken menu waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het zijn natuurlijk kleine gangen, maar samen geven ze je een mooie culinaire beleving waar je hopelijk nog lang over napraat! Voor de gasten die dat wat teveel vinden hebben wij ook een a la carte menu. De gerechten zullen dan wat groter zijn, zodat je altijd met een voldaan gevoel weer naar huis gaat…”
De uitgebreide lunch begint met een aantal verrukkelijke amuses.
Van mini-taco’s gevuld met gebrande Argentijnse gama’s tot kleine hoorntjes met goddelijke tomaat/piment sorbetbolletjes en meer!
De verschillende creaties zijn een mooie samenwerking tussen chefkok Marco Somer en zijn keukenchef Winnie Cheng.
Winnie komt uit een culinair begaaft gezin en is de dochter van gastvrouw Xiao Lin Qiu en chefkok Tso Min Cheng van restaurant Red Chilli in Nieuw Niedorp. Tevens is zij de zus van Kelvin Lin, eigenaar van lunchroom Nayolie in Voorschoten.
Beide eetgelegenheden staan hoog genoteerd in horecaland en hebben al verschillende gasten van hun voeten geblazen met bijzondere smaakcombinaties.
Winnie heeft het dus niet van een vreemde!
“Het koksvak is mij inderdaad met de paplepel ingegoten,” lacht Winnie, “mijn broer en ik schelen aardig wat jaar in leeftijd. Terwijl mijn broer bij mijn ouders druk in keuken bezig was, zat ik nog op school. Mijn ouders probeerde me zo lang mogelijk buiten de keuken te houden en gewoon lekker kind te laten zijn, maar de keuken trok al snel aan me. Ik was gefascineerd door hun gesprekken wanneer ze thuis kwamen. Waar waren ze toch altijd zo druk mee bezig? Wat was toch die aanstekelijke glans in mijn broer zijn ogen als er iets bijzonders gebeurd was in het restaurant? Ik was dan ook blij toen ik oud genoeg was om te helpen in de keuken. Eerst mocht ik alleen afwassen, daarna ook uien schillen, satésaus maken en langzaam maar zeker meer! Ik vond het koken gelijk erg leuk! Toch had ik ook nog een andere hobby, namelijk viool spelen. Ik ben dan ook in eerste instantie naar het conservatorium gegaan. Helaas kreeg ik een ernstige blessure waardoor ik niet meer verder kon. Op zich een heftige ontwikkeling, maar echt heel erg vond ik het niet, de keuken trok altijd al meer aan me. Zodoende ben ik naar de hogere hotelschool gegaan om de theoretische kant en management van de horeca te studeren. Ik kwam er tijdens de studie achter dat het kookgedeelte in de praktijk mij het meest beviel en ben nadien nog een koksopleiding gaan volgen. Een groot deel van mijn stage heb ik bij Las Palmas gevolgd, destijds onder de leiding van Herman den Blijker. De souschef toentertijd heeft mij in contact gebracht met Marco met wie ik gelijk een goede klik had…”
En die klik is duidelijk te proeven in de gerechten!
Het eerste gerecht is ceviche van wilde zeebaars / hangop van kokosyoghurt / kaffir lime / mayonaise van bosui / wakame van bosui / bosui olie / gebrande pinda / mini zuring
De wilde zeebaars smelt op de tong en is hoog op smaak! Heerlijk!
Vervolgens gaan we naar coquille met meerdere bereidingen van pompoen.
De begeleidende compote van pompoen, chilli en vanille is verrukkelijk! Combineer dat met een aantal pomsouffles variërend in maat en daarbij kruiden uit eigen tuin en je hebt wederom een verrukkelijk gerecht.
Chefkok Marco Somer is tot zijn tiende levensjaar opgegroeid in Hellevoetsluis en daarna met zijn ouders naar het oosten van het land verhuisd.
“Nogal een omslag,” vertelt Marco, “maar op zich niet verkeerd! Ik heb het daar goed naar mijn zin gehad. Mijn grootouders hadden een grote boerderij en ik vond het heerlijk om daar te spelen. Mijn moeder zegt dat ik op die leeftijd al een klik met koken en eten had, maar ik was me daar niet zo van bewust. Naarmate ik ouder werd en aan de toekomst ging denken, wou ik graag een eigen bedrijf beginnen, ik wist alleen nog niet wat voor bedrijf. Na alle opties te hebben afgewogen bleef het restaurantwezen over. Het runnen van een eigen restaurant trok me in eerste instantie nog meer dan het koken zelf. Tot ik eenmaal zelf leerde koken, dat veranderde alles. De creativiteit die ik daarin kwijt kon maakte dat mijn werk niet alleen mijn werk werd, maar ook mijn passie…!”
Niet veel later komt Winnie naar de tafel toe en volgt er een tafelbereiding.
Je kunt wel zeggen dat dit één van mijn favoriete gangen is.
Gestoofde eend / aardappelkrokantjes / schuim van aardappel / een berg witte zomertruffel!
De draadjesvleesachtige eend is kruidig van smaak en heeft dankzij de gebakken aardappel een heerlijk krokantje tijdens het kauwen.
Het bergje truffel is de kers op de taart. Wat zeg ik, kers op de slagroom!! YUM!
De volgende gang wordt wederom door Winnie gebracht. Ze houdt in haar handen een houten bakje vast.
“Ik heb hier gepofte pasta, met daaronder een schuim van blauwe kaas en daaroverheen groene kruiden uit eigen tuin. Geniet ervan!”
Gepofte pasta’s… die kende ik nog niet!
De pasta’s kijken eigenwijs omhoog in de schuim van blauwe kaas.
Met mijn vingers pak ik de pasta’s er één voor één uit, daarbij telkens een flinke klodder schuim meenemend.
Bijzonder lekker! Een soort van Bugles 2.0
Maar wat daarop volgt is voor mij toch wel de grootste verrassing.
Op tafel staat een klein rond zwart schaaltje gevuld met ijsklontjes en daarbovenop een bergje taugé.
Jeetje, een bergje taugé, hoe spannend kan dat zijn?
ERG spannend kom ik al gauw achter!
“Dit is een klein tussengerecht om de smaakpapillen te neutraliseren,” zegt Winnie, “de taugé is geïmpregneerd in suikerwater, vanille en bergamot en heeft daarna kort in de snelvriezer gestaan. Het dient gelijk te worden opgegeten!”
Snel stop ik een paar aan elkaar plakkende taugé’s in mijn mond.
Er volgt een smaakexplosie! Zodra mijn zintuigen de eerste smaken hebben verwerkt, word ik me bewust van het sap wat uit de taugé vrijkomt. Doordat ze bevroren zijn knisperen ze tussen mijn tanden, om vrijwel direct weer te smelten.
Wat een verrassing!! Die gekke taugé is echt een sensatie!!
“Werken bij de Harmonie 23 voelt voor mij als thuiskomen,” vertelt Winnie, “de harmonie zit niet alleen in de naam! Er hangt een goede sfeer onderling en Marco en ik zijn beiden erg bevlogen als het om het creëren van nieuwe gerechten gaat. De meeste ideeën ontstaan in mijn dromen. Dat klinkt misschien gek, maar dat is echt zo! Zo is ook de tussengang met de taugé ontstaan. Ik droomde erover en ben het gaan uitproberen. Soms word ik wakker en pak ik snel mijn mobiel om Marco een bericht te sturen, zodat ik het niet vergeet…”
Inmiddels wordt de volgende gang gebracht.
Gebraden Anjou duif / tortellini gevuld met ragout van het pootje / ratatouille / saus van het karkas / emulsie van basilicum / krokant van zuurdesem
Een plaatje op het bord!
En dat is niet gek. Marco heeft onder andere bij Gordon Ramsay restaurant Maze in Londen in de leer gezeten.
“Ja, dat was een ware mijlpaal voor me,” zegt hij lachend, “Gordon Ramsay is natuurlijk niet de minste. Om in één van zijn restaurants te mogen werken was een droom die uitkwam. Ik heb daar heel veel geleerd! Het heeft er voor gezorgd dat ik erachter kwam wat bij me past en welke kant ik op wil. Het leven van een kok is een vak apart. Je moet er echt tegen kunnen. De lat ligt altijd hoog! Is het niet de klok waar je tegen racet, dan is het wel je eindeloze creativiteit waarvan de boog altijd gespannen moet staan. Koks leven echt voor de adrenaline in de keuken…”
Het einde van deze culinaire middag nadert voor mij.
We sluiten af met een dessert van mango:
Ravioli van mango met een vulling van avocado crème / semifredo avocado / fijngehakte mango met chilli en munt / schuimpjes van basilicum / crème van basilicum / crème van avocado
SMULLEN kan ik je zeggen! Maar ik ben dan ook gek op alle bovenstaande ingrediënten! Laat staan een mooie combinatie daarvan.
Buiten is het inmiddels droog.
“Als je zin heb kunnen we even naar het moestuintje,” zegt Winnie, “het is nu droog.”
Natuurlijk heb ik daar zin in!
“We hebben maar liefst 12 verschillende bloemensoorten in de tuin staan en diverse kruiden,” zegt Marco nu, “het is een prachtige aanvulling op het 23-tasting menu en geeft de gast een mooie totaalbeleving. Bloemen en kruiden uit eigen tuin. Eerlijker wordt het niet…”
Voor de fanatieke tellers onder ons, er kwamen in dit artikel geen 23 gerechten voorbij. De gerechten uit dit artikel waren een greep uit het 23-tasting menu.
Het geeft een goed beeld van wat je smaakpapillen kunnen verwachten tijdens een bezoek aan Harmonie 23.
Voor de totaalbeleving raad ik je aan gewoon lekker een 23-tasting menu te reserveren.
En die is nog best schappelijk geprijsd ook met €99,23
Hieronder vind je de contactgegevens:
Harmonie 23
Westersingel 95
3015 LC Rotterdam Tel. 010 436 3610 www.restaurant23.deharmonierotterdam.nl