Skip to content

‘Shared dining’ bij de Landerij in Waddinxveen

Heerlijk shared dining bij de Landerij in Waddinxveen!
Met die woorden maak ik mijn wederhelft nu al een paar weken lekker.
Het zal voor velen geen verrassing zijn; ik ben gek op de Landerij!
De high tea bij de Landerij is absoluut uitmuntend. Ik ben dan ook razend benieuwd hoe de shared dining eruit ziet! En vooral, hoe het proeft!
Mijn partner is ook benieuwd. High tea heeft hij niks mee, maar lekker dineren houdt hij wel van.
Het woordje sharing is wel even iets waar hij aan moet wennen. Vaak wanneer we uit eten gaan, wil ik een hapje van zijn bord, omdat het altijd lijkt alsof hij iets lekkerders heeft gekozen dan mij. Hij noemt dit ergernis nummer 1 en nu is het de bedoeling dat we dus alles gaan delen tijdens de shared dining bij de Landerij.
Mmm…
Ruimdenkend als hij is gaan we met open mind richting de Landerij.
Het is donker wanneer we aan komen. De sfeervolle verlichting buiten ziet er uitnodigend uit. We parkeren de auto en nog voor we naar binnen kunnen lopen, wordt de voordeur opengedaan en worden we begroet door Erwin van Munsteren, samen met Eric Verboon, eigenaar van de Landerij.
“Welkom! Kom binnen! Mag ik je jas aannemen?”

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

Blij met dit gastvrije ontvangst nemen we plaats aan één van de tafels.
Johan, mijn partner, neemt de ruimte in zich op, terwijl we gaan zitten.
“Goh, dat ziet er leuk uit hierbinnen! Ik heb echt nooit geweten dat de Landerij hier zit en dan wonen we toch relatief dichtbij…” zegt hij.
-Precies!- denk ik bij mezelf. Voor mij des te meer reden om het dus goed op de kaart te zetten. Iedereen moet weten van deze geweldige plek!
Nadat we wat te drinken hebben besteld, komt Erwin naar ons toe.
“Zal ik jullie het shared dining concept een beetje uitleggen?” vraagt hij,
“Tijdens het shared dining maak je een wandeling door onze menukaart. Je krijgt drie voorgerechtjes, twee tussengerechtjes en twee hoofdgerechten. Je kunt de gerechten naar wens delen met elkaar. Zit er iets tussen waar je geen grote liefhebber van bent, dan kun je wat meer doorschuiven naar je tafelgenoot en andersom!” lacht hij, “Maar dit is vooral een ideale manier om zoveel mogelijk van de kaart te proeven. We noemen het dan ook wel de proeverij. Mocht er nu echt iets tussen zitten waar jullie beiden geen fan van zijn, dan houden wij hier uiteraard rekening mee en maken we iets anders voor jullie…”

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

In aanloop naar de eerste ronde, krijgen we alvast een plankje met lekker vers brood en wat smeerseltjes. Bijzondere smeerseltjes! Ik heb het voor jullie opgeschreven:
Kurkuma-gember-maïs boter en rucola-basilicum pesto.
Lekker? Oh ja!
Ook krijgen we een fles water van het huis.
De Landerij maakt gebruik van een ecotap. Dit houdt in dat het water ter plekke gefilterd wordt en net zo schoon is als bronwater! Het water uit de tap kan op een gewenste temperatuur worden ingesteld en zo heb je altijd heerlijk koel water bij het eten, op een duurzame manier!
“Het filter word elke drie weken schoongemaakt,” vertelt Erwin, “en als je ziet hoeveel ‘vuil’ er in de filter zit, dan krab je jezelf echt even achter de oren. Komt dat uit ons drinkbare kraanwater?? Het was een echte eye-opener voor ons…”
Niet lang daarna komt de eerste proeverij. Spannend! Wat zal het zijn….

Waarschuwing: de volgende foto’s kunnen als hongermakend ervaren worden…

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

“Voor jullie zien jullie langoustine met buikspek en five-spice koek en op het andere bord eendenborst, rode bieten, pecannoten en een brioche… Eet smakelijk!”
Wooow…
Johan zit verlekkerd naar de bordjes te kijken en maakt aanstalten om op te scheppen.
Moment! Eerst even foto’s maken hè…:-)
Maar dan is het zover. Aanvallen!
Het delen van de gerechtjes is leuk om te doen. Met grote zorg en liefde schept hij ook mijn bordje vol. Wat hou ik toch van hem als ik hem zo bezig zie. Het delen van het eten geeft een extra dimensie aan de belevenis.
Het eten is echt heerlijk. Ik kan niet anders zeggen. Alhoewel, het is vooral ook verrassend! In elk onderdeel is zo veel aandacht en passie gestopt, dat het echt een plezier is om dit te mogen proeven en ontdekken.
De bordjes zijn helemaal leeg wanneer ze weer worden meegenomen.
Goed begin hoor!
De volgende ronde is een heerlijke maïs-soep, gevolgd door mijn favoriete ronde:
Skrei-filet, knolselderij, zoete aardappel en amandel. Heerlijk!!

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

Manlief heeft het inmiddels enorm naar zijn zin en is vol lof over elk gerechtje dat voorbij komt!
Gelukkig maar! Ik had zo lopen opscheppen over de Landerij, dat ik het bijna als een persoonlijke nederlaag zou ervaren wanneer hij het niet lekker had gevonden.
“Zijn jullie al toe aan de volgende ronde?” vraagt de serveerster, terwijl ze de borden afruimt.
“De volgende ronde zijn scheermessen. Lusten jullie dat?”
Scheermessen? Oei… Ik ben helemaal niet van de mosselen, oesters en scheermessen.
Maar toch! Het eten is tot nu toe dusdanig lekker, dat ik het durf te proberen.
Laat maar komen, die scheermessen!

high tea vriendinnen

Het is Erwin die het bordje met de scheermessen neerzet.
“Voor jullie zien jullie een bordje met zwarte pasta, daarbovenop scheermessen, begeleid door wortel, bosui en…en… Zo! Ik moet even nadenken hoor! We wisselen iedere drie weken van menu en ik moet soms even denken wat het nu allemaal ook al weer is!”
We moeten lachen. Dat is alleen maar een goed teken! Door om de drie weken te wisselen van menu, blijft het iedere keer weer een verrassing om hier te komen eten.
“De shared dining, of ook wel proeverij genoemd, is een ontzettend populair concept bij ons,” vertelt Erwin, “Vrijdag, zaterdag en zondag zit het helemaal vol. Van alle gasten die komen eten,  komt 95% voor de proeverij! En veel gasten komen ook terug om de nieuwe kaart te proberen!”
Ondertussen eet ik voor het eerst in mijn leven scheermessen. Ze smaken gelukkig best lekker, al denk ik niet dat ik ooit zal wennen aan de structuur van een schaaldier.
Het bedje van zwarte pasta, waar de scheermessen op liggen, is wederom heerlijk en ik ben blij dat ik deze ronde heb geproefd. Ik zou het niet hebben willen missen!

high tea vriendinnen

Langzaam maar zeker komt het einde van de culinaire ontdekkingsreis in zicht.
We zijn bij de vegetarische ronde aanbeland; couscous met verschillende soorten groenten en gefrituurde filodeeg met komijnzaad.
Ook krijgen we er een schaaltje frieten bij met mosterd-mayonaise.

“Bij Restaurant de Landerij hechten wij veel waarde aan het samen proeven, beleven en genieten. Het concept dat wij hanteren heet shared dining, ofwel social dining. Wilt u zich laten verrassen door dit concept, dan bieden wij u een 3 gangen wandeling door de landerij. Tijdens deze wandeling ontvangt u 3 voorgerechten, 2 tussengerechten en 2 hoofdgerechten. Deze worden aan tafel geserveerd in de vorm van kleine lekkernijen. Op deze manier heeft u de perfecte mogelijkheid om veel verschillende smaken te proeven en proberen. U kunt genieten van deze wandeling voor €32,50 pp. Het menu is optioneel uit te breiden met een dessert voor €5,00…
(Bron www.restaurantdelanderij.nl)

high tea vriendinnen, shared dining

Uiteindelijk is het tijd voor de laatste ronde van de proeverij.
Kalfssukade, geglaceerd met appelstroop en begeleid door een puree van… nu weet ik het zelf even niet meer, iets lekkers! Er bovenop wat krokante pastinaak.
Jummie!!
We hebben echt zitten smullen hiervan. Dit was de favoriete ronde van Johan.
“En? Wat vind je van de Landerij?” vraag ik nieuwsgierig.
“Ja geweldig!” antwoordt Johan.
Ook al had ik dit antwoord wel verwacht, het is toch fijn om te horen.
Ik mag dan wel helemaal lyrisch zijn van de Landerij, het is niet vanzelfsprekend dat hij dat ook is.
“Ik wil hier nog wel eens terug komen,” gaat hij verder, “vooral het feit dat ze om de drie weken wisselen van menu, maakt dat ik hier nog wel eens vaker wil eten. Het was echt heerlijk en ik ben benieuwd naar wat ze nog meer maken in de toekomst!”
Blij met dit antwoord, besluiten we samen nog een toetje te nemen.
In tegenstelling tot de proeverij, is het toetje een keus die je zelf mag maken, in plaats van dat het voor je gedaan wordt.
Eens even kijken, wat zal ik nemen…

high tea vriendinnen

high tea vriendinnen

De desserts zien er echt geweldig uit!
Maar hier komt ook de ware aard van het beessie weer naar boven.
“Nee hè, jouw toetje ziet er veel lekkerder uit dan de mijne…”-snik
“Wil je ruilen?” vraagt Johan.
“Ja. Of nee, toch niet. Ik wil gewoon een hapje proeven…”
Aangezien de avond zo fantastisch goed is geweest, geeft hij zonder te morren een hapje van zijn toetje weg -Maar that’s it hè?! De rest eet ik zelf!-
Geen probleem! Beiden desserts zijn heerlijk en ik geniet van mijn ‘ode aan de mango’ toetje!
Aan het einde van de avond bedanken we Erwin en Eric nog voor de heerlijke avond en complimenteren we ze met hun geweldige proeverij-concept.
Erwin en Eric zijn al sinds hun jeugd beste vrienden van elkaar. Beiden waren al jaren werkzaam in de horeca voordat ze begonnen met de Landerij.
We droomden beiden al heel lang van een eigen restaurant,” vertelt Eric, “Hoewel we beiden deze ambitie hadden, vonden we het toch ook erg lastig om die knoop door te hakken. Het runnen van een restaurant is een enorme aanslag op je privéleven en dat terwijl we beiden een vrouw en jonge kinderen hebben. Zodoende besloten we samen een restaurant te gaan openen. Zo kunnen we het werk met elkaar delen en houden we beiden tijd over voor ons gezin. En ja, dat je zoiets met je beste vriend samen kunt doen, is natuurlijk geweldig! Iets meer als een jaar geleden kwamen we hier een kijkje nemen in de Landerij, twee maanden later hadden we de sleutel al. Het ging zo snel! Opeens moesten we het gaan waarmaken, al die dromen. Het was echt vallen en opstaan in het begin, maar we kregen gelijk al zoveel lof van de gasten die kwamen eten, dat gaf ons veel energie en moed om door te gaan. Inmiddels hebben we de draai goed gevonden. Het shared dining concept is echt een succes! Trouwens, de high tea ook! Wanneer het zomer is, willen we gaan beginnen met nog een nieuw concept, shared lunch. Hierbij krijgen de gasten verschillende schaaltjes met beleg en nog wat andere lekkernijen. Maar dat zijn we nog aan het bedenken, hoe dat er precies uit moet gaan zien…”

high tea vriendinnen, shared dining
De eigenaren Eric Verboon en Erwin van Munsteren

De Landerij zit op een top locatie midden in de polder, maar toch dichtbij de grote snelweg.
Woon je in de grote stad en vind je het niet erg om een paar kilometer te rijden, dan krijg je een geweldige ervaring voor je geld!
Ik kan deze culinaire ontdekkingsreis in ieder geval iedereen aanraden!
Check vooral ook hun website met informatie over B&B in de buurt, mocht je dan toch een flink aantal kilometers gaan maken, kun je in ieder geval nog overnachten ;-)!

De Landerij
Zwarteweg 6
4721LC Waddinxveen
☎︎0182-394460      De Landerij | Restaurant Waddinxveen | Groene Hart | Diner

 

Zin in een ‘shared dining experience’, maar niemand om mee te sharen? Kom naar het Plein op de website en vind iemand die met je mee wil! Wedden dat je niet de enige bent? Xxx