Ik kon me als kind echt helemaal vergapen aan de filmserie Sisi.
De knappe Romy Schneider en de prachtige kostuums spraken enorm tot de verbeelding.
Natuurlijk ook de landgoederen waar de films zich afspeelde.
In gedachte zag ik mezelf al met een lint in mijn haar over de groene velden rennen en stiekem droomde ik weleens dat ik eigenlijk een prinses was die door de koningin te vondeling was gelegd.
Dat laatste bleek niet waar te zijn en naarmate ik ouder werd verdween mijn prinsessenfantasie.
Toch is wel iets van dat gevoel blijven hangen.
Ik ben nog steeds gek op historische landgoederen.
Kastelen en koetshuizen zijn wat mij betreft waardevolle monumentale schatten der samenleving.
Die dienen gekoesterd te worden!
Zo ook het landgoed van Kasteel Amerongen…
Kasteel Amerongen, een droomlocatie.
Ooit zat er een heuse toren op het imposante gebouw, maar die is een aantal eeuwen gesneuveld tijdens een grote brand.
Wat gelukkig nog wel helemaal intact is en goed de tand des tijds heeft doorstaan, zijn de prachtige paardenstallen!
En die paardenstallen wil ik het even met jullie over hebben.
Alweer een poos geleden heb ik op dit landgoed een rondleiding gekregen en nadien van een heerlijke afternoon tea genoten in het voormalige kasteel café.
Een mooi laagdrempelig café wat zich uitstekend leende voor een bakje koffie met taart of een lekkere sandwich.
Het café heeft inmiddels een flinke upgrade gekregen.
De naastgelegen garage is verbouwd tot keuken, er is extra personeel aangenomen en het zitcomfort is verhoogt.
Het eetcafé is nu een restaurant met allure geworden.
Restaurant Bentinck heeft sinds februari dit jaar zijn deuren geopend!
Dat niet alleen ik kriebels in mijn buik krijg van landgoederen als dit, blijkt wel uit mijn gesprek met Peter-Paul Swijnenburg, eigenaar restaurant Bentinck.
“Het landgoed Kasteel Amerongen was voor mijn vrouw en ik destijds een droom die uitkwam,” vertelt Peter-Paul, “nog elke dag voel ik mij bevoorrecht wanneer ik het terrein oploop. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat het me nog steeds niet verveelt en ik loop hier nu alweer aardig wat jaartjes rond. Toch was er iets wat wel ging vervelen, namelijk het café in de paardenstallen, ook wel Buitenplaats Amerongen genoemd. Dan zit je op zo’n bijzondere locatie en het enige wat je doet is een stukje appeltaart serveren of een makkelijke sandwich. Op zich niks mis mee, maar het stond niet in verhouding met de uitmuntende gerechten die door de catering van buitenaf werden geserveerd tijdens een bruiloft of jubileum . Ik wilde die kwaliteit wat meer naar elkaar toe trekken en zo ontstond het idee van een eigen restaurant. In het restaurant moesten topgerechten geserveerd worden, maar wel voor een toegankelijke prijs. Als je het landgoed oploopt voel je je een koning of koningin, dat gevoel moet tijdens het eten blijven en voor iedereen bereikbaar zijn…”
“De voormalige keuken had het formaat van een postzegel,” aldus Peter-Paul, “het bood absoluut niet de mogelijkheden om een topgerecht te creëren, al zou ik er de beste kok van Nederland neerzetten. Laat staan dat de gerechten voor een bruiloft in die keuken verzorgd konden worden. Er moest dus worden verbouwd. De garage naast de stallen heeft nu plaats gemaakt voor een keuken van formaat en bovenop de historische vloer ligt nu een nieuwe vloer met kijkvensters naar de vloer eronder. Ook hebben we op de vide een chefstable gecreëerd. Deze is met glas gescheiden van de keuken, daardoor heb je wel de lusten, niet de lasten. Ook is het mogelijk de chefstable af te scheiden waardoor het dienst kan doen als private dining ruimte. En wat betreft het personeel, daarin heb ik me vooral laten leiden door onze chefkok Tommy Janssen. Tommy heeft al veel ervaring opgedaan in diverse restaurants, is gepassioneerd en bezit veel kennis. Een aanwinst al zeg ik het zelf, maar dat geld voor het complete team!”
Hieronder een greep uit de diverse mondvermaakjes tijdens de perslunch in de historische moestuin 14 juni 2017:
De historische moestuin is een grote meerwaarde voor het restaurant.
De moestuin wordt door een team vrijwilligers bijgehouden en als kleine tegenprestatie zijn twee van de acht velden voor eigen gebruik.
“Wij betalen voor de groenten die we afnemen,” zegt Peter-Paul, “het geld gaat naar de stichting die het landgoed beheert en wordt gebruikt voor onderhoud en het planten van nieuwe stekkies en zaden. Al met al een mooi systeem waarbij je zoveel mogelijk gebruik kan maken van pure en eerlijke (streek)producten…”
Ook chefkok Tommy Janssen is blij met de moestuin.
“Verser dan dit krijg je het niet!” zegt hij blij, “het feit dat ik van dit landgoed mijn werkplek heb kunnen maken is al fantastisch, maar de moestuin is de droom van iedere chef. Ik kom graag wat vroeger op mijn werk zodat ik eerst wat verse kruiden kan plukken.”
Tommy heeft een indrukwekkend cv en het is niet gek dat Peter-Paul blij is blij is met deze aanwinst.
Maar liefst 2,5 jaar deed hij ervaring op in het Amstel Hotel bij La Rive en vervolgens nog drie jaar als souschef bij De Burgemeester in Linschoten.
Toch blijft hij daar vrij nuchter onder.
“Restaurant Bentinck staat eigenlijk nog in de kinderschoenen,” zegt hij, “we zijn net begonnen en denken nog niet aan koken met sterren. Wat belangrijk is, is de prijs/kwaliteit verhouding. Het gaat hier om de totaalbeleving. Mensen kunnen hier bijvoorbeeld genieten van een wandeling over het landgoed of een rondleiding door het kasteel en vervolgens aansluiten voor een gastronomische beleving op topniveau, zonder overdreven prijzen. Ze kunnen het eigenlijk net zo gek maken als ze zelf willen, drie gangen, vijf gangen, zes gangen…”
Naast Tommy Janssen speelt ook chef Simon Verkerk een belangrijke rol in de keuken.
Ook Simon beschikt over een indrukwekkend cv (diverse werkplekken in Azië en Zuid-Afrika en restaurant Brass in Utrecht).
Simon speelt een belangrijke organisatorische rol in het restaurant en heeft ook de gerechten die tijdens een bruiloft of jubileum worden geserveerd naar een hoger niveau getild.
De voorkant wordt aangestuurd door restaurantmanager Arnoud Pot.
Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen, sommelier Jan-Jaap Altenburg voorziet menig gast van de lekkerste wijn/spijs combinaties.
Al met al is restaurant Bentinck één om in de gaten te houden.
Er mag dan voorlopig geen sprake zijn van fonkelende sterren, een BIB gourmand ligt wellicht wel binnen het bereik.
En zeg nou zelf, zijn we daar stiekem niet allemaal fan van?
Topgerechten tegen toegankelijke prijzen!
Ontmoet het team:
Onze chefs koken graag 3, 4, 5 of 6 gerechten voor u.
Zo combineren ze een unieke smaakbeleving en mooie menuopbouw. Vanzelfsprekend kunt u aangeven waar u niet (of juist wel) van houdt en houden we rekening met vegetarische gasten of diëten.
3 gerechten 37
4 gerechten 45
5 gerechten 52
6 gerechten 59Bentinck staat voor een gezonde leefstijl en serveert u wat de Utrechtse Heuvelrug en het seizoen te bieden hebben. Onze chef Tommy Janssen en het keukenteam koken met dagverse hoogwaardige ingrediënten. Daarbij spelen groente, fruit en kruiden die worden geoogst uit de kasteeltuin een belangrijke rol. ’s Morgens geoogst, dezelfde dag op het bord…
Restaurant Bentinck
Drostestraat 12
3958 BK Amerongen ☎︎0343-206 000
Ennuh, psssst… Bentinck serveert ook een sublieme Afternoon Tea! Daarover meer op www.highteavriendinnen.nl