Restaurant Akkeroord, waar in de keuken nog “non” en “oui” wordt gezegd…
“Dit is de oogst van vandaag!” zegt Martin Baas enthousiast wanneer hij de keuken van zijn restaurant binnenloopt.
Ik ben vandaag te gast bij restaurant Akkeroord in Waddinxveen.
Het restaurant is eigendom van vader en dochter Martin en Marlotte Baas, beiden chefkok in eigen keuken!
Ja ja, je leest het goed, twee kapiteinen op één schip, gaat dat wel goed? Het antwoord is jazeker!
Martin zet een doos vol met mini-courgettes op het aanrecht neer.
“Geweldig hè,” lacht hij, “ik voel me nog elke ochtend bevoorrecht wanneer ik met mijn groentes uit eigen tuin de keuken inloop!”
Ik knik beamend. Ik hou van groentes uit eigen tuin!
De courgettes zien er niet perfect uit zoals de gemiddelde supermarkt courgette, maar ‘gewoon’ puur en eerlijk zoals een zelf geteelde groente eruit moet zien.
Marlotte houd even op met haar mise en place en komt erbij staan.
“Kijk, dit heb ik ook zelf gekweekt,” zegt Martin en hij laat een klein bakje met tuinkers zien, “we zijn op dit moment verschillende soorten cress aan het kweken en ik ben heel benieuwd of het allemaal gaat lukken!”
Op datzelfde moment gaat mijn telefoon. Mijn tafelgenoot Jessica is gearriveerd!
Al gauw komt Jessica er ook even bij staan.
Sinds augustus 2016 runnen vader en dochter Martin en Marlotte Baas de scepter bij restaurant Akkeroord in Waddinxveen.
Het samenwerken is niet echt nieuw voor dit duo, maar liefst acht jaar hebben ze al zij aan zij gewerkt bij onder andere restaurant ‘t Vaantje in Reeuwijk.
“Hoewel we het prima naar ons zin hadden bij ‘t Vaantje, droomden we toch van een eigen restaurant waar we onze stempel op konden drukken,” vertelt Martin, “vorig was het dan zover, we kregen de sleutels van restaurant Akkeroord. Die eerste weken stonden volledig in het teken van verbouwing. Je veranderd wat aan het interieur, schildert een muurtje, doet genoeg inkopen en zorgt voor goed werkende apparatuur. En dan is het zover! Je gaat voor het eerst koken in je eigen restaurant…”
Er verschijnt een glimlach op Marlotte’s gezicht.
“Die eerste dag was het chaos!” zegt ze lachend, “gelukkig merkte de gasten daar niks van, maar in de keuken waren we af en toe druk aan het zoeken waar we simpele dingen als een garde hadden neergelegd. Ik denk niet dat ik ooit al eens zo hard heb gewerkt! Alles staat momenteel in het teken van de opbouw van ons restaurant, maar het loont enorm! Wanneer je in de middag of avond al die tafels gevuld ziet met gasten, dan gloeit je hart van trots!”
Nadat we hebben kennis gemaakt, nemen Jessica en ik plaats in het restaurant.
Behendig schenkt gastheer Victor een glas wijn voor ons in.
“We beginnen met een Duitse wijn,” legt hij uit, “een Rivaner. Een beetje een zoete wijn die uit twee verschillende druivensoorten bestaat. De druiven komen uit een bosrijke omgeving…”
We nemen beiden een zipje van de wijn en complimenteren hem met deze keus.
Victor blijkt al net zo gepassioneerd als de eigenaren te zijn.
“We kennen elkaar al lange tijd,” vertelt Victor, voorheen werkten we samen bij restaurant ‘t Vaantje in Reeuwijk. Ik hoorde Martin en Marlotte al langer over een eigen plek dromen. Toen die droom werkelijkheid werd aarzelde ik geen moment en heb ik een open sollicitatie gedaan. Bij ‘t Vaantje werken was prima, maar ik vind het leuker om met wijn/spijs combinaties bezig te zijn op een wat hoger niveau…”
De wijn wordt geserveerd met een oester geweld in ponzu, met daar bovenop twee weken oude bosui uit eigen tuin.
Het gerecht wat volgt is een tartaar van rund, daar bovenop een gebakken coquille, gebakken mosselen, kokkeltjes, schuim van mossels en kokkeltjes, jus van mossels en kokkeltjes, afgemaakt met Japanse waterkers.
Jessica en ik zitten te genieten.
“Ik voel me nu erg volwassen,” vertrouwt Jessica me toe, “ik heb altijd tegen John gezegd ‘de dag dat ik een oester of mossel eet, ben ik echt volwassen geworden’ en dat is nu dus het geval…”
Ik kijk haar aan en schiet in de lach.
Oesters moet je echt leren eten inderdaad, maar eenmaal geleerd blijkt het minder huiveringwekkend te zijn dan in eerste instantie gedacht.
Het volgende gerecht is een makkie voor Jessica en voor mij één die ik graag thuis eens zou evenaren.
Op het bord liggen twee stukjes vlees, beiden van een kalf, maar toch anders.
“Voor jullie zien jullie een stukje kalfshaas, daar bovenop een stukje kalfsnek, eromheen cantharellen, kriel opperdoes, paarse truffelaardappelpuree, mouse van zoete aardappel, mini-courget uit eigen tuin en doperwten. Eet smakelijk!”
Victor kijkt ons lachend aan.
Mmm…dat gaat wel lukken!
Ook de dames naast ons worden geserveerd en krijgen een verrukkelijk uitziende bisk!
Het restaurant is inmiddels gevuld met diverse gasten, van zakenlunches tot vriendinnenuitjes en alles daar tussenin.
Verschillende gerechten komen voorbij en er klinken enthousiaste geluiden om ons heen wanneer de bordjes op tafel worden gezet.
In de keuken wordt hard doorgewerkt aan het dessert.
“Ik hou ervan om mooie gerechten te maken,” zegt Martin Baas terwijl ik even een kijkje in de keuken neem, “wanneer je uit eten gaat moet het bijzonder zijn. Iets wat je thuis niet snel zou klaarmaken omdat het teveel werk is of omdat er bijzondere ingrediënten in het gerecht zitten. Uit eten gaan moet meer zijn dan alleen maar van stoel veranderen, het moet je bijblijven en een wauw-factor hebben!”
Hij kijkt me trots aan. Tot nu toe vinden wij het allemaal nog wauw, dus daar zijn vader en dochter zeker in geslaagd!
“Morgen hebben we een bruiloft voor 150 man,” lacht Martin, “daar gaat mijn hart nou echt sneller van kloppen! Ik vind dat gaaf! Zorgen dat 150 gasten de hele avond voorzien worden van de mooiste en lekkerste hapjes. Het mooie van zo’n grote groep is dat de green-egg bbq aankan. Hele kippen kunnen daarop! Er is niks mooiers als het grove van een hele kip combineren met verfijnde smaken on-the-side. Het wordt ook nog eens mooi weer, dus er kan volop gebruik worden gemaakt van onze prachtige ruime buitentuin…”
Veel te snel zijn we alweer bij het dessert aanbeland.
En niet zomaar een dessert!
“Jullie zien hier Hollandse aardbeien, framboos, gel van aardbeien, een canelle van vanille ijs, een canelle van witte chocolade mouse en gedroogde magnoliablad. De viooltjes komen uit eigen tuin!”
Wauw! Wat een prachtige opmaak!
Jessica begint met het krokantje.
“Mmm…dit is echt zalig! Wat zei hij ook alweer dat het was?” vraagt Jessica aan me.
-Magnoliablad-
“Verrukkelijk!!” lacht ze, “wat stom dat ik dat als eerste heb opgegeten, zo bijzonder!”
Het magnoliablad is geweekt in suikerwater en daarna gedroogd, waardoor het een krokante structuur heeft gekregen die smelt op je tong.
Je proeft nog heel licht de magnolia-aroma , welke heel goed samen gaat met de andere ingrediënten van het dessert! Een topgerechtje!
U vindt restaurant Akkeroord in de rustige omgeving van Waddinxveen. In de landelijke sfeer wordt u welkom geheten door vader en dochter Martin en Marlotte Baas. Omringd door natuurlijk groen en stilte kunt u ongestoord genieten van de wisselende menukaart met gerechten gemaakt van seizoens- en streekproducten.
U wordt op een gezellige wijze ontvangen door één van de gastdames of -heren, zowel voor de lunch als voor het diner. Van dinsdag tot en met zaterdag kunt u terecht bij Restaurant Akkeroord voor smakelijke gerechten die met liefde en passie voor u zijn bereid. U geniet van persoonlijke aandacht en optimale gastvrijheid van de bediening.
U staat bij ons centraal. Bij uw reservering vragen wij u dan ook om eventuele allergieën of dieetwensen. Hier houden wij uiteraard rekening mee en komen we samen tot passende gerechten.
De warme tinten van het interieur en de gastvrije sfeer in het restaurant dragen bij aan een moderne ambiance… (Bron www.akkeroord.nl )
Jessica en ik hebben genoten van onze lunch bij restaurant Akkeroord.
Het hele plaatje klopte; gezellige warme ambiance, mooie gerechten en goed van smaak, goede wijn/spijs combinaties en perfecte gastvrijheid.
Hier zie je ons nog eens terug!
Wil jij ook een keer lunchen of dineren bij restaurant Akkeroord?
Reserveer dan via hun website www.akkeroord.nl/reserveren/
Zou je hun mooie gerechten graag een keer thuis of op een andere locatie voorbij willen zien komen? Dat kan! Restaurant Akkeroord verzorgt ook catering.
Daarnaast leent de locatie zich ook perfect voor een bruiloft of jubileum!
Restaurant Akkeroord
Akkeroord 1
2741 PZ Waddinxveen www.akkeroord.nl
☎︎ 0182 – 616101