“Hier! Ruik..!”
Behendig plukt Jorge Petit een takje van een struik af.
“Dít is wat de olijfolie Masìa el Altet onder andere zo speciaal maakt!” en hij kijkt enthousiast om zich heen, zoekend naar nog een ander kruid om te laten proeven.
We zijn vandaag op het landgoed van de familie Petit in de provincie Alicante, Spanje.
“Dit is mijn thuis,” lacht Jorge, “hier ben ik opgegroeid, rende ik als kind rond en heb ik als nieuwe generatie mijn vingerafdruk op mogen zetten. Dit is wie ik ben…!”
Hoewel het landgoed al generaties lang in het bezit is van de familie Petit, is de olijfolie business pas sinds het jaar 2006 ontstaan.
Zoon Jorge Petit woont met zijn ouders op het landgoed in een statig herenhuis, waar het binnen lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan.
In vroegere jaren kwamen de inkomsten vooral uit het kweken van bloemen en appels, maar vanwege slechte oogsten en verminderde vraag, werd er gekeken naar een andere manier om het landgoed te bewerken.
Dat werden olijfbomen en die zet bleek heel goed uit te pakken!
Terwijl we het landgoed oplopen kijk ik verbluft om me heen.
Het heuvelachtige landgoed is absoluut idyllisch te noemen!
Zo ver het oog rijkt zie je alleen maar de prachtige groene kleur van olijfbomen.
Op het moment van onze aanwezigheid hangen er grijze wolken boven het gebied, maar het maakt het plaatje niet minder idyllisch.
Integendeel!
“Hoewel het zo op het eerste gezicht eindeloos groot lijkt, is dit een bescheiden landgoed met een kleine productie,” zegt Jorge, “er staan in totaal ongeveer 14.000 olijfbomen, ruwweg te verdelen in vier verschillende soorten. Zoals je ziet, groeien er ook ontzettend veel wilde kruiden op het landgoed, van citroen-melisse tot tijm en rozemarijn. Dat is uniek voor een olijfgaard. Het is je misschien al opgevallen dat Spanje een erg kalkrijke, rotsachtige grond heeft, daar groeien niet vanzelfsprekend allemaal kruiden op zoals hier op dit landgoed. Daarnaast hebben we hier in Alcoy een bijzonder klimaat waarbij we in de zomer lange hete dagen hebben en in de winter sneeuw en ijs. Dat laatste is voor olijfbomen meestal funest, maar wij hebben bomen ontwikkeld die daar goed tegen kunnen. Al die factoren spelen een belangrijke rol in de smaakontwikkeling van de olijf. Daarnaast zijn wij de eerste die zijn begonnen met het oogsten van een nog onrijpe olijf, wat een bijzondere smaakbeleving geeft. We oogsten de olijven in verschillende fases van het jaar, van eind oktober tot begin november, en hebben zo een unieke lijn gecreëerd met vier verschillende olijfoliën, in smaak oplopend van zacht/aromatisch tot intens/bitter. Op die manier kun je er veel kanten mee op in de keuken…”
Dat de olijfolie smaak exceptioneel is, werd al gauw bevestigd door de eerste grote afnemer en ambassadeur wijlen Joël Robuchon, die met zijn 32 sterren tellende verschillende restaurants de olijfolie over de hele wereld op de kaart heeft gezet.
Benelux leverancier Ahmed Akhiyad van Maison Verte, kan zich de kennismaking met de olijfolie nog als de dag van gisteren herinneren.
“Ik zat op een crossroad wat betreft mijn werk,” vertelt Ahmed, “ik wilde voor mezelf beginnen en een soort business to business opzetten. Ik was dus op zoek naar een mooi onderscheidend product en kwam eigenlijk bij toeval de olijfolie Masìa el Altet tegen. Zijn olijfolie bleek niet alleen geweldig te zijn, maar had ook een stijlvol design. Die twee factoren bleken een goede combi te zijn voor een onderscheidend business to business geschenk. Jorge en ik hadden gelijk een hele goede klik en ik besloot een proefflesje mee naar Nederland te nemen. Gewoon eens kijken hoe de chefs in Nederland erop zouden reageren. Dat was meteen raak! Francois Geurds van restaurant FG was de eerste chef die het proefde en hij was gelijk verkocht. Hij vroeg of ik misschien op korte termijn meer flessen kon leveren. Dat was voor mij het sein dat ik iets bijzonders in handen had. Vervolgens heeft hij met de olijfolie zijn signature dish gemaakt. Erg bijzonder om mee te maken! Sinds die tijd hebben steeds meer gerenommeerde restaurants zich gebonden aan deze bijzondere olijfolie. In de loop der jaren heeft de band met Jorge zich ontwikkeld van een vriendschapsband tot een familiaire band. Ik ben er trots op dat ik zijn olijfolie in de Benelux mag vertegenwoordigen…”
De olijfolie Masìa el Altet gaat de hele wereld over, waarbij Japan de grote uitblinker in afname is.
“Wanneer je het in Europa over olijfolie hebt, dan denken mensen al gauw aan landen als Italië of Spanje, maar ik verkoop eigenlijk nauwelijks iets aan deze landen,” zegt Jorge, “die landen zijn al verzadigd wat betreft olijfolie en iedere streek heeft zijn of haar exclusieve merk. Uiteraard komen de klanten niet vanzelf en ik reis dus de hele wereld over om mijn product aan de man te brengen. Vanwege de exclusiviteit en kleine oplage zijn het veelal de duurdere restaurants die met de olijfolie werken. In de USA heb ik weinig klanten zitten. Dat zijn, sorry dat ik het zeg, echte olijfbarbaren die het verschil tussen een goede olijfolie en een gemiddelde olijfolie niet proeven. In Azië daarentegen zijn ze veel meer culinair ontwikkeld. Daar speelt olijfolie een belangrijke rol in de keuken en daar zijn ze echt gek op de Masìa el Altet. Ik ben al een paar keer van mijn sokken geveegd door hun bijzondere creaties met mijn olijfolie. Het is echt waanzinnig als je ziet wat ze daar allemaal kunnen! Op het moment heb ik een speciale chocoladebonbon ontwikkeld op basis van de olijfolie Masìa el Altet. Chocola, olijfolie en een snufje zeezout, Ol Choco Sal. Proef maar…!”
En dat heb ik gedaan! Wauw!! Je proeft de kruidige olijfolie terwijl de chocola in je mond smelt. Daarna krijg je een hint zeezout. Bijzonder lekker!
Het leuke is, mocht je zelf een keer in Spanje zijn, bel Jorge Petit op en vraag of je een rondleiding over zijn land kan krijgen. Op het moment van onze aanwezigheid kwamen er ook spontaan twee toeristen langs om van de wandeling te genieten.
Gastvrijheid zijn ze goed in in Spanje! En wie weet heeft hij nog een bonbon over ook…
Hier is de link naar de website:
www.masiaelaltet.com/the-best-olive-oil-in-the-world
En hier de link naar de Benelux leverancier: