Skip to content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2018

Afgelopen zondag was het weer zover: na de vele kook-/kokswedstrijden die ons land telt was het weer tijd om de zwarte brigade in de spotlight te zetten door middel van de jaarlijks terugkerende Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs!
Dit jaar deden er niet vier, maar zes deelnemers mee. En allen zeer gedreven!
De prijsuitreiking vond dit keer op de 23ste verdieping van het Okura hotel in restaurant Ciel Bleu plaats.
Voor wie de wedstrijd nog niet kent, de deelnemers worden op de volgende punten getoetst:

 

1. Praktijktoets: de kandidaat vervult de rol van hoofdgastvrouw/gastheer in het restaurant waar hij/zij werkzaam is en verzorgt voor een jury een volledig verzorgde vijfgangenmaaltijd. In minimaal één onderdeel van de maaltijd moet de kandidaat naar eigen inzicht Hennessy cognac verwerken.
Tijdens de praktijkproeven wordt de jury gevormd door SVH Meesterkok en voorzitter van LPC Cees Helder en Lex Gasseling, voorzitter van de NHGP. Dit vaste duo wordt wisselend aangevuld met een van de voorzitters van de restaurantverenigingen, personen die hun sporen hebben verdiend als gastheer of gastvrouw of zij die op een andere manier werkzaam zijn in of voor de gastronomie.

2. Theorietoets: de kandidaat beantwoordt 40 theorievragen over onder meer cognac, gastheerschap, productkennis en wijnen. Op die dag krijgen de kandidaten een masterclass Hennessy cognac en een masterclass cocktails maken met Hennessy cognac.

 

Lees verder na de foto’s:

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories
Alle deelnemers op een rij! Van links naar rechts: Tessa van de Wouw, Sara Neyrinck, Stefan Emmen, Sébastian van Zuiden, Tom Mulder en Milan Visser

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories
Winnares 2017 Liz Barents (links) samen met Marieke Löhr (rechts)

 

Al sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland.
Een goede zaak, want de witte brigade kan niet zonder een goede zwarte brigade!
De zes deelnemers zijn stuk voor stuk sterke kandidaten met passie voor het vak:

 

-Tessa van de Wouw (22) van restaurant de Lindehof in Nuenen (namens Les Patrons Cuisiniers)
-Sébastian van Zuiden (19) van restaurant Savarin in Rijswijk (namens JRE)
-Stefan Emmen (21) van restaurant Zarzo in Eindhoven (namens Allicance Gastronomique)
-Milan Visser (20) van restaurant Parkheuvel in Rotterdam (namens Les Patrons Cuisiniers)
-Sara Neyrinck (21) van restaurant De Librije in Zwolle (namens Alliance Gastronomique)
-Tom Mulder (18) van restaurant Onder De Linden in Aduard (namens JRE)

 

Zoals het met elke wedstrijd het geval is, kan er maar één de winnaar zijn en dit jaar ging de eer naar Sébastian van Zuiden van restaurant Savarin!
“Ik vind het een eer dat ik deze prijs heb mogen winnen!” aldus Sébastian, “Vooraf aan de wedstrijd heb ik me theoretisch goed voorbereid, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om hoe je je boodschap aan tafel overbrengt op de gasten. Ik heb een bepaalde humor die soms net tegen het randje zit. Tijdens de proef kon ik ervoor kiezen om die humor achterwege te laten en op veilig te spelen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik wilde zo dicht mogelijk bij mezelf blijven. Dat viel gelukkig in goede smaak! Het gastheerschap is mij echt met de paplepel ingegoten en past mij als een warme jas. Mijn vader (Patrick van Zuiden, eigenaar Restaurant / Hotel & Spa Savarin) heeft altijd tegen mij gezegd -Volg je hart! Al word je putjesschepper, als dat is wat je gelukkig maakt, doe het!-, maar hij had mij allang besmet met zijn passie. Mijn droom is om het bedrijf van mijn vader in de toekomst naar een nog hoger niveau te brengen. Het zou gaaf zijn als ik dit samen met mijn zus(sen) kan doen, maar dat is allemaal nog toekomstmuziek. Tot die tijd ga ik eerst nog op verschillende plekken ervaring opdoen om te zorgen dat ik me zo goed mogelijk verder kan ontwikkelen…”

 

Lees verder onder de foto’s:

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories

 

Een mooie prestatie van Sébastian, maar hij had een aantal geduchte tegenstanders.
Op de tweede plaats eindigde Sara Neyrinck namens AG, werkzaam bij restaurant De Librije*** in Zwolle.
De derde plek ging naar Tessa van de Wouw namens LPC, werkzaam bij restaurant De Lindehof** in Nuenen.

 

“Ik heb mijn opleiding op de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge gevolgd,” verteld Sara, “mijn laatste stagejaar volgde ik bij de Librije in Zwolle. Daar kreeg ik al vrij snel een vast contract aangeboden, een ontzettend mooie kans! Inmiddels werk alweer twee jaar en vier maanden bij de Librije. Ik had me daar geen betere collega’s kunnen wensen om het vak van te leren! Ik vind het erg leuk om aan deze wedstrijd mee te doen. Behalve dat het een leerzame ervaring is, is het ook erg leuk om de andere kandidaten te ontmoeten. Iedereen is erg gedreven! In de toekomst zou ik ooit nog wel een eigen zaak willen hebben, dat is toch wel mijn grote droom. Voor eventuele jongens en meiden die twijfelen of dit vak misschien ook iets voor hun is zou ik willen zeggen: probeer het! Loop gewoon eens een paar dagen mee en proef de sfeer. In een restaurant werken kan enorm veel voldoening geven. Zeker wanneer het niveau wat hoger ligt. Je werkt met prachtige gerechten en de beste wijnen en ontmoet heel veel leuke mensen! Het is hard werken, maar je krijgt er ook echt wat voor terug…”

 

Lees verder onder de foto’s:

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories
Winnaar Sebastian van Zuiden namens JRE, werkzaam bij Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories
Tweede prijswinnaar Sara Neyrinck namens AG, werkzaam bij restaurant De Librije*** in Zwolle.

 

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs, food love stories
Derde prijswinnaar Tessa van de Wouw namens LPC, werkzaam bij restaurant De Lindehof** in Nuenen.

 

Jury en de prijs
De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gulick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Sébastian van Zuiden vanwege zijn kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Frits Huffnagel en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

 

Veelomvattende kwaliteiten
Om de uitblinkers in het veelomvattende vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten van de NHGP dit jaar getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer, weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is op de hoogte van de etiquette en is zelfs in staat de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij of zij werkzaam is. Voor de jury stelden de kandidaten een vijfgangenmaaltijd samen inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie én de opdracht om Hennessy cognac te verwerken in één van de gangen. Tevens werd de theoretische kennis getest, middels vragen over onder meer cognac, gastheerschap, productkennis en wijnen. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele setting en voor een select gezelschap een Hennessy cocktail.