Skip to content

Michelinuitreiking 2018

 

Maar liefst zes nieuwe witte schorten werden dit jaar uitgedeeld tijdens de uitreiking van de Michelinsterren!
En niet alleen dat, dit keer werd er ook een award voor beste sommelier uitgereikt en dat is nieuw!
Dit tot grote vreugde van David van Steenderen, die deze nominatie echt niet zag aankomen.
Maar laat me bij het begin beginnen.
“De Nederlandse cuisine krijgt een steeds prominentere plek op de culinaire wereldkaart,” aldus Michael Ellis, hoofd Michelin, “Nederland ontwikkeld zich snel en uit eten gaan wordt steeds belangrijker. Het gaat vooral om de totaalbeleving. Nederland huist grote talenten. Henk Savelberg is daar een goed voorbeeld van! Ruim een week geleden heeft hij voor de vijfde keer een ster mogen ontvangen. Dit keer voor zijn restaurant Savelberg Thailand in Bangkok. Heel bijzonder om een Nederlander in het buitenland een ster te zien behalen…”

 

Michelin, food love stories
André van Duin mocht het eerste exemplaar van de gids in ontvangst nemen en zorgde voor de vrolijke noot...

 

Michelin, food love stories
Alle nieuwe sterren op een rijtje…

 

Michelin, food love stories
Groot nieuws! Na 16 jaar heeft Inter Scaldes nu ook drie sterren!

 

Michelin, food love stories
Dit kreeg een staande ovatie…

 

De zes nieuwe sterren gingen naar:
-THE DUCHESS in Amsterdam
-The White Room in Amsterdam
-Le Restaurant in Amsterdam
-AIRrepublic in Cadzand
-Fitzgerald in Rotterdam
-Vista in Willemstad
Een staande ovatie ging naar Inter Scaldes voor het behalen van een derde ster!
Vreugde alom!
“Wat een geweldig moment!” zegt Claudia Brevet blij, “volgend jaar vieren we ons vijftig-jarig jubileum en dit is een mooie bekroning op ons werk. Hier leef je naartoe, droom je van en werk je voor, maar nu het echt zover is heb ik kippenvel. Het is ons gelukt!!”
Na afloop verzameld iedereen zich in de lounge, waar door diverse restaurants verschillende hapjes zijn gemaakt voor de lunch.
Handen worden geschud en de glazen klinken!
Toch is er ook minder goed nieuws.
Zo zijn Da Vinci en Bord’Eau één van zijn (haar) twee sterren kwijt en moeten De Bokkepruik, O’Mundo en Hanting Cuisine het zonder ster doen.
Overigens maakt die laatste een nieuwe doorstart. Hanting Cuisine verhuisd en gaat verder onder de naam Zengh, met een geheel nieuw concept, namelijk stomen!
Maar nu, what about Michael Ellis?

 

Hoofd Michelin Micheal Ellis

 

“Ook ik was ooit een chef,” vertelt Michael, “hoewel ik het leuk vond om te doen, wou ik het niet mijn hele leven blijven doen. Ik ben naar Frankrijk verhuisd, heb daar business management gestudeerd en had het prima naar mijn zin. Elf jaar geleden ben ik bij Michelin gaan werken en deed ik veel marketing voor motoren en banden. Op dat moment durfde ik nog niet te dromen dat ik later voor een hele andere tak van de Michelin zou gaan werken, namelijk de haute cuisine kant. Ik voelde me daar beslist niet waardig genoeg voor, maar het lot besliste anders. Toen de vacature vrijkwam werd er gezocht naar een geschikte kandidaat. Niemand dacht er aan dat er misschien wel iemand binnen het bedrijf geschikt zou kunnen zijn, omdat de gemiddelde vertegenwoordiger geen horeca-achtergrond heeft. Ik was dan ook verrast toen ik werd benaderd. Verrast en super blij!! Dit is een droombaan!”
-Kun je zelf nog ontspannen uit eten gaan?-
“Ik moet zeggen dat dat nog best wel een uitdaging is. Wanneer ze zien dat ik langskom schiet de gemiddelde chef toch wel in de stress, ook al zeg ik nog zo vaak dat het niet werk gerelateerd is…”
-Hoe zit dat met die vorken die op de grond worden gelegd wanneer de undercoverinspecteurs aan aan tafel zitten?-
“Dat is echt het grootste fabeltje wat bestaat! De film Burnt heeft die fabel weer omhoog gehaald, maar daar is niks van waar. Wat wel zo is, is dat er een ‘menu de chef’ en een ‘a la carte’ wordt besteld. Daarnaast delen ze een fles wijn. Maar hé, dit typeert ongeveer de gemiddelde gast, dus ook daar kan je je niet gek door laten maken…”

 

Voor de complete fotoreportage klik je hier…

 

Michelin, food love stories

 

Michelin, food love stories