Lunchproeverij om je vingers bij af te likken…
Dat ik gek ben op high tea hoef ik niemand meer uit te leggen!
De website staat er inmiddels helemaal vol mee en je vind de high tea’s in alle soorten en maten!
Maar af en toe is gewoon lekker ergens lunchen ook niet verkeerd, alhoewel, ‘gewoon’…
Vandaag ben ik samen met Barbara bij Het Vermeertje in Delft.
Het Vermeertje wordt gerund door het enthousiaste echtpaar Ewart en Cynthia de Koning en sinds een aantal maanden serveren zij de ‘Lunchproeverij’.
Ik heb hem al een keer mogen proberen met een andere vriendin en wist toen gelijk ‘hier kom ik nog eens terug!’
Vandaag is het zover!
We hebben de auto vlakbij geparkeerd in een parkeergarage.
Ideaal natuurlijk!
De verwachtingen bij mijn tafelgenoot zijn hoog, ik heb haar namelijk wekenlang lekker zitten te maken met ‘ik vertel je niet waar we heen gaan, maar je zult het niet gauw vergeten, zó lekker!’
Spanning alom dus en niet in de laatste plaats bij de eigenaren van Het Vermeertje zelf.
“Twee jaar geleden ontvingen we de Gouden Pollepel” vertelt Cynthia, “dat was een erg spannende tijd! Je weet niet wat iemand over je eten gaat schrijven en dat is toch spannend! Wij zijn beslist geen trendy restaurant. We lopen hier niet met leren schorten voor en hebben geen industrieel design. Wij zijn gewoon lekker normaal, met een knipoog naar het luxe! Gasten moeten zich thuisvoelen in ons restaurant en dan doet Ewart de rest! Hij is een talentvolle kok en bedenkt echt alles zelf wat hij maakt. Hij weet ook als geen ander zijn kennis door te geven aan jonge koks in opleiding! Ik denk dat je ons nog het best kunt vergelijken met een klassiek Franse keuken…”
Niet veel later brengt Cynthia ons de lunch.
Een groot dienblad wordt op tafel neergezet.
Oooh…
(Natuurlijk hebben we Cynthia voor het Vijf Vragen Aan rubriekje getackeld, wil je weten wat ze allemaal zei? Klik dan hier… )
Barbara en ik kijken onze ogen uit…
Niet trendy zegt ze dan nog. Dit is toch geweldig! Super trendy!
Elk onderdeel van de lunch is met veel aandacht, liefde en passie klaargemaakt, dat zie je zo!
Van de zelfgemaakte loempia’s tot de blauwe kaas/peren tosti en van de heerlijke brownies tot de glaasjes palingmoes met een klein krokantje.
Dat ziet er bijzonder uit!
Het water loopt ons in de mond wanneer we alles met onze ogen aan het opnemen zijn.
Waar moeten we nu beginnen?
“Ik begin met de tosti!” zeg ik, “anders wordt die koud…”
Barbara volgt al snel mijn voorbeeld en we genieten van de verrukkelijke smaken!
Wanneer de tosti op is kiest Barbara voor het glaasje soep. Nu volg ik!
Een heerlijke volle tomatensoep met gebrande paprika en kruidenroomkaas.
Dit is nog eens genieten!
“Smaakt het dames?” horen we naast ons.
Het is de kok Ewart zelf, die even vanuit de keuken naar ons toe is komen lopen.
Jazeker! Het smaakt perfect!
Uiteraard willen we graag even met deze ‘meesterchef in zijn soort’ een praatje maken!
Hoe is ‘t Vermeertje ontstaan?
“Dat is nu alweer zo’n zeven jaar geleden,” antwoordt Ewart, terwijl hij even nadenkt, “voor mij was het runnen van een eigen restaurant altijd al mijn droom. Op 14-jarige leeftijd werkte ik als afwasjongen in een restaurant en ik was altijd gefascineerd door de bedrijvigheid in het restaurant. De gasten, de koks, de sfeer! In eerste instantie wou ik een gezonde cafetaria. Hutspotten, salades, dat soort dingen, maar uiteindelijk kwam er een klein pandje midden in het centrum van Delft op ons pad en werd het een echt restaurant. Ik kon er mijn creativiteit helemaal in kwijt en binnen no time zat het er elke avond vol! We stonden bij IENS op nummer 1! Het werd zo druk dat we uiteindelijk naar een andere locatie zijn verhuisd en dat is dus hier op de Nieuwe Langedijk. Net buiten het centrum, maar nog steeds in het oude gedeelte van de stad! Door de verhuizing kwamen we opeens weer onderaan te staan bij IENS, als zijnde een nieuw restaurant. Dat was best pijnlijk! Inmiddels weten de mensen de weg weer te vinden naar ons restaurant, maar het duurde even voor het weer als vanouds was…”
Hij kijkt ons lachend aan.
“Maar geniet lekker van jullie lunch dames! Ik moet weer verder in de keuken!” en nadat we hem bedankt hebben voor het maken van zo’n geweldige lunch, verdwijnt hij weer richting de open keuken.
Dat genieten lukt wel! We smullen!
Wij zijn Ewart en Cynthia de Koning.
In ons restaurant willen wij u laten genieten van een culinaire reis, met eigentijdse en soms ook eigenwijze gerechten.
Wij willen u laten ervaren wat er allemaal mogelijk is met de mooiste producten!
In onze keuken werken wij graag met verse producten, waarmee met respect wordt omgegaan.
Dat kunt u proeven in de gerechten!
“En? Heb ik wat teveel gezegd over Het Vermeertje?” zeg ik tegen Barbara aan het einde van onze lunch.
“Nee, beslist niet!” lacht ze, “hier kom ik zeker nog eens terug!”
Inderdaad! Als de lunch als zo verrassend is, hoe zal het diner dan wel niet zijn?
Er wordt mij vaak gevraagd waar het zoal goed eten is en Het Vermeertje staat absoluut in mijn favorietenlijstje!
En eigenlijk is dat ook helemaal niet zo raar, als je nagaat dat die jongens in Waddinxveen ook in mijn favorietenlijst staan en raad eens waar zij onder andere het vak geleerd hebben…
Juist ja!
Adres:
Nieuwe Langendijk 52-54
2611 VL Delft
Telefoon: 015-8897175 www.hetvermeertje.nl
*De eerste foto uit dit artikel is van mijn eerdere lunchproeverij bij Het Vermeertje. Gerechtjes zijn seizoensgebonden.