Voor ieder wat wils bij De Kolenist
Op een plek waar je normaal niet gauw komt, vind je soms de leukste en vooral ook lekkerste verrassingen!
Zo ook nu. We zijn vandaag naar Zuid-Scharwoude geweest.
Via via kregen we een goeie tip om eens een kijkje te nemen bij restaurant De Kolenist.
Er zou iemand met passie werken, werd gezegd, en laat passie nou net ons ding zijn!
Nieuwsgierig vetrekken we richting het Noorden van het land.
Is Zuid-Scharwoude een plek waar je culinaire magie kunt vinden? Een plek waar de lekkerbek aan zijn trekken kan komen?
Is dit een plek waar je goed kunt vertoeven?
Daar gaan we gauw achter komen…
Zuid-Scharwoude. De naam duidt op een woud/bos dat in het verleden gelegen was nabij Schoorl.
Ik heb het even uitgezocht: het kleine dorpje bevat maar liefst drie verschillende musea en heeft prachtige binnenwateren om op te varen. Die wateren zijn in de middeleeuwen ontstaan ten tijde van de varkenspest.
Om te zorgen dat alles beheersbaar bleef, werden er kleine eilandjes gecreëerd waarop varkens in quarantaine konden worden geplaatst.
Toen dat eenmaal achter de rug was bleef er, vanwege de slib in de wateren, zeer vruchtbare grond over en de eilandjes zijn zodoende gebleven.
Het wordt tegenwoordig dan ook wel liefkozend het ‘Rijk der Duizend Eilanden’ genoemd.
Wanneer we in het Rijk der Duizend Eilanden aankomen, arriveren we bij een groot, modern pand, wat keurig in de grijze verf staat.
Buiten staat uitnodigend een bord met daarop de mededeling dat er vanaf nu in het weekend ook geluncht kan worden.
Zodra je naar binnen gaat word je verrast door de gezellige, koloniale inrichting!
Het is duidelijk dat iemand er zijn hart en ziel in heeft gestopt en op diverse plekken in het pand vind je vintage decoraties en andere leuke snuisterijen.
De tafels zijn gedekt met prachtige glazen van het hoogste segment en voorzien van een fles bronwater. Twee zelfs! Met en zonder bubbels.
“Welkom!” klinkt het naast ons, “ik ben Michelle, de gastvrouw. Als jullie het leuk vinden kunnen jullie ook buiten op het terras plaats nemen hoor!”
Liezl en ik kijken elkaar aan. Dat lijkt ons zeker leuk!
Blij nemen we plaats aan één van de tafels op het terras.
Het is vandaag één van de eerste warme lentedagen en het zou toch jammer zijn als we daar geen gebruik van maken.
Vanaf onze tafel hebben we perfect uitzicht op het aangrenzende water.
Mochten we zin hebben kunnen we zelfs gaan varen, getuige de stapel kano’s die je voor een x-bedrag kunt huren.
“Hadden we dat maar geweten,” lacht Liezl en ze kijkt verlekkerd naar het water.
Al gauw komt Michelle naar ons toe om te vragen of we keuze uit het menu hebben kunnen maken.
Dat is nog een lastige vraag, ik ben zo slecht in kiezen.
“Ik ga voor de proeverij van voorgerechten” zeg ik, “een perfecte oplossing voor mensen zoals ik!”
Michelle lacht.
“De proeverijen gaan ook erg hard!” zegt ze enthousiast, “ik werk hier nu alweer twee jaar als bedrijfsleidster en ben echt trots op de proeverij van voorgerechten die we serveren. Er komen sowieso een hoop mooie gerechten uit de keuken!”
Dat klinkt goed!
Liezl kiest als voorgerecht de gerookte zalm.
“Willen jullie er nog iets bij drinken?” vraagt Michelle.
We kiezen beiden voor een glas witte wijn en niet veel later keert Michelle terug met de eerste ronde…
De proeverij ziet er fantastisch uit!
Michelle legt uit wat er op ons bord ligt.
“Voor jullie zien jullie gerookte Zalm, geitenkaas met spek, huisgemaakte toast met paling, knoflookgamba’s uit de oven, rundercarpaccio, een seizoenssoepje, pulled pork bitterballen en diverse vleeswaren… Eet smakelijk!”
Wauw…
Ik begin met de huisgemaakte toast met paling.
Even ben ik stil.
Zit ik hier echt in een kleine huis-, tuin- en keukenrestaurant? Wat heerlijk!!
De huisgemaakte toast heeft precies de juiste knapperigheid en de kwaliteit van de paling is subliem!
Ook de gerookte zalm is goed van smaak en de opmaak van het gerecht is dik in orde.
Voordat we hier kwamen heb ik natuurlijk gekeken wat het precies was waar we naartoe gingen.
De Kolenist Bar&Grill staat bij de dorpelingen vooral bekend om de biefstuk die men in alle maten kan bestellen.
Van een behapbaar 150 gram voor de lady, tot maar liefst 450 gram voor de echte mannen onder ons!
De verfijnde smaken van het voorgerecht had ik dus niet zien aankomen en ik ben blij verrast!
De gasten naast ons zijn aan het genieten van een goed uitziende bord carpaccio en eveneens huisgemaakte toast met paling van Vlug.
“We komen speciaal voor de toast met paling iedere keer weer terug!” lacht de vrouw naast ons, “ik denk niet dat ik het ooit ergens zo lekker heb gegeten!”
Ik geloof haar…!
Na het heerlijke voorgerecht is het tijd om naar binnen te gaan.
Het mag dan een warme dag zijn geweest, het koelt gauw af.
Tijd om een praatje te maken met de eigenaar!
Martijn van der Nat runt nu al zeker negen jaar met veel passie De Kolenist Bar&Grill.
Niet geheel zonder slag of stoot, maar na een korte overname van 2 jaar, runt hij sinds oktober 2014 weer vol passie de keuken van De Kolenist.
In de keuken wordt hij bijgestaan door zijn rechterhand souschef Patrick van Loon.
Ondanks de korte overname is De Kolenist Bar&Grill absoluut Martijn’s levenswerk en heeft hij aan de geboorte van het restaurant gestaan.
“Ik werd in 2009 door mijn goede vriend Jonathan Beukers gebeld,” vertelt hij, terwijl hij een bord aan het opmaken is, “op dat moment werkte ik nog bij restaurant Sam-Sam op Texel. Hij vertelde dat in Zuid-Scharwoude café De War Bar leegstond. Of ik het zag zitten om hier weer iets van te maken? Ik twijfelde geen moment. Zuid-Scharwoude is voor mij een beetje een thuiswedstrijd. Ik kom oorspronkelijk uit Sint Pancras, hier vlakbij. Mijn partner zag het ook gelijk zitten en voor we het wisten stonden we weer met onze voeten op vaste wal!”
Hij kijkt me trots aan.
“Ik ben nu bezig met een andere proeverij,” gaat hij verder, “dit is een proeverij van hoofdgerechten. Ik merk dat gasten de proeverijen erg kunnen waarderen. De eerste jaren was De Kolenist erg laagdrempelig. Je vond hier vooral patat saté of een biefstukje. Tegenwoordig proberen we ook wat exclusievere gerechten aan te bieden. Het laagdrempelige blijft, maar je kunt nu bijvoorbeeld naast de patat saté, ook tonijn met kokosrijst en cassave bestellen. En het bedje van groenten onder de biefstuk is nu van truffel voorzien. Voor ieder wat wils dus! Ook het wijnaanbod is vergroot. Niet meer alleen een huiswijntje, maar diverse wijnen uit verschillende regio’s. Mijn streven is om in de toekomst de gasten een compleet wijnarrangement te bieden naast hun diner…”
Ontmoet de gezichten achter de gerechten:
Het is tijd voor het hoofdgerecht met aansluitend een heerlijk dessert.
Michelle voorziet ons voor de tweede keer deze avond van een heerlijk bordje eten.
“Voor u de hamburger met frietjes en voor u de biefstuk met gebakken aardappeltjes,” lacht ze en ze zet de borden op tafel neer.
Naast ons klinken er ook enthousiaste geluiden wanneer de tonijn met pastinaak wordt geserveerd.
“We werken met een hecht team,” vertelt Michelle, “ik ben dan ook erg blij met mijn baan bij De Kolenist en zou niet gauw iets anders willen doen. Iets waar ik persoonlijk erg trots op ben is hoe we hier met locale producten werken. De paling komt hier vlakbij vandaan bij Palingrokerij Vlug. Hetzelfde geld voor de zalm, die komt van Zalmrokerij Smoking. Het brood komt van bakkerij Jonker, kaas van de locale kaasboer Kaas en de bonbonnetjes van Tea&Beans! Als ik De Kolenist zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat de sfeer bij De Kolenist lekker ongedwongen is en je hier goed jezelf kunt zijn…”
We sluiten af met een paar bolletjes ijs en, heel belangrijk, mijn persoonlijke favoriet: chocolade brownie met smeltent hart! In Zuid-Scharwoude beter bekent als ‘lopend chocolade taartje’.
“Vers gemaakt!” lacht Martijn wanneer ik hem complimenteer met de brownies, “je ziet de brownies tegenwoordig in elke supermarkt kant en klaar in de schappen liggen, maar hier wordt alles vers gemaakt! Overigens is het lopende chocolade taartje een echt winterdessert. Zomers is het hier ontzettend druk en dan is er geen tijd om het taartje acht minuten in de oven te stoppen. Je treft het dus, hij gaat bijna weer tijdelijk van de kaart af! Gisteren gingen er wel elf chocolade taartjes doorheen op één avond!”
Ook het ijs verdiend een compliment. Ruim 20 smaken om uit te kiezen!
De smaak ‘Liefmans bier ijs’ zal ik niet snel vergeten, evenals de smaken Ferrero Rocher, Rafaello en de geweldig lekkere After Eight!
DINER A LA CARTE
Samen met ons team zullen wij er alles aan doen uw culinaire bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Op onze dinerkaart treft u verse producten, huisgemaakte specialiteiten en vergeet onze uitgebalanceerde wijnkaart niet om uw diner compleet te maken.
7 dagen per week staan wij voor u klaar. Een familiediner, dineren met vrienden of “gewoon zomaar”, dineren bij Kolenist bar & grill geeft u de totale beleving. Van maandag t/m vrijdag (uitgezonderd feestdagen) serveren wij tevens vier Samba Plankgerechten voor €12,50 per stuk...(Bron www.kolenist.nl)
Voor ons zit de avond er weer op.
Het is weer tijd om het Rijk der Duizend Eilanden te verlaten.
Is Zuid-Scharwoude een plek waar je culinaire magie kunt vinden? Ja! Wat ons betreft wel!
Culinaire magie, gastvrijheid en genoeg mogelijkheden om te recreëren!
Een aanrader dus!
De Kolenist Bar&Grill
Dorpsstraat 360
1722 ED Zuid-Scharwoude
Tel. 0226 – 427693 www.kolenist.nl