Skip to content

Joris Peters: We leven op het moment beiden onze droom..!

Dat kleine gehuchten soms grote trekpleisters bevatten bewijst het dorpje De Zweth wel.
Menig culinair liefhebber heeft hier zijn hart al opgehaald.
Wie wel eens door De Zweth heeft gereden zal het vast hebben gezien; het prachtige statige pand restaurant Aan De Zweth, voorheen De Zwethheul.
Het naastgelegen ophaalbruggetje geeft het restaurant een nostalgisch karakter en het is haast niet voor te stellen dat jaren geleden, toen er nog geen A13 was, al het verkeer tussen Rotterdam/Delft/Den Haag via dat bruggetje ging.
Het restaurant kent een rijk verleden en heeft in het verleden onder leiding van chefkok Erik van Loo twee sterren gehad, die vervolgens het stokje doorgaf aan Mario Ridder (eveneens twee sterren), welke op zijn beurt het stokje weer doorgaf aan Joris Peters.
En over die laatste persoon gaan we het in dit verhaal hebben.
Joris is inmiddels alweer ruim drie jaar, samen met zijn vrouw Anjeta Peters, trotse eigenaar van restaurant Aan De Zweth.
Als één van de weinige chefs lukt het hem om binnen een jaar een ster te koken! Geen geringe prestatie…

 

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

De eerste jaren van zijn leven bracht Joris in Gelderland door, toen Drenthe, daarna tien jaar Limburg en vervolgens Brabant.
“Mijn vader was bedrijfsleider in een moutfabriek en zodoende moesten we vaak voor zijn werk verhuizen,” vertelt Joris, “ik denk dat zijn werk met mout ook gelijk de enige culinaire link was tijdens mijn jeugd, want mijn ouders hadden niet veel met koken. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik kok wou worden. Waar anderen droomden van piloot of dokter, zat ik met hoofd al in de pannen. Mijn ouders stonden in eerste instantie een beetje sceptisch tegenover het koksvak en ik moest dan ook eerst mijn school afmaken voordat ik aan een koksopleiding mocht beginnen. Toen het eenmaal zover was, was ik aanvankelijk teleurgesteld in de opleiding. Ik wilde gelijk al op hoog niveau leren koken en het enige wat ik leerde was mayonaise kloppen of bavarois maken. Tijdens mijn vervolgopleiding als zelfstandigwerkend kok werd ik aangenomen bij restaurant Wolfslaar en daar begon mijn vlammetje echt te branden. Chefkok Maarten Camps leerde mij de fijne kneepjes van het vak!”

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Het was in Brabant waar Joris de liefde van zijn leven leerde kennen, Anjeta!
Restaurant Aan De Zweth wordt door Joris en Anjeta samen gerund.
Geen vanzelfsprekendheid!
“Ik ben van huis uit logopedist,” lacht Anjeta, “ik leerde Joris kennen in de plaatselijke dorpskroeg toen ik 17 was. We hadden een aantal wederzijdse vrienden en kwamen zo in contact met elkaar. Hij was bezig met zijn koksopleiding en ik vertrok naar Rotterdam voor mijn logopediste opleiding. We hebben ongeveer tien jaar lang een soort lange-afstand-relatie gehad waarbij ik veel heen en weer reisde. De afspraak was: zolang ik nog studeerde, mocht Joris overal werken/leren waar hij wou om te groeien in zijn vak. Ik kende de kokswereld op dat moment nog niet. Sterker nog, ik was echt een moeilijke eter. Ik luste geen vis of schaaldieren en de namen van verschillende bekende chefs zeiden mij niks. Joris heeft echt twee keer moeten uitleggen wie meneer Kranenborg nu precies was nadat hij er had gesolliciteerd. Voor mij was een chef in het pannenkoekenhuis dezelfde chef als die van een vooraanstaand restaurant. Naarmate de jaren vorderde leerde ik niet alleen meer gerechten te eten dankzij de verschillende etentjes en bedrijfsuitjes van Joris, maar ook wat er allemaal gebeurde in de restaurantwereld. Het is een vak apart en een ware kunst!”

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

In 2010 zijn Joris en Anjeta getrouwd en in 2011 kregen zij hun eerste kind, zoon Timor, gevolgd door zoon Yannic in 2014.
Joris werkte op dat moment nog bij Inter Scaldes in Zeeland.
“Ik had het daar goed naar mijn zin,” vertelt Joris, “maar ik droomde van een eigen zaak. Al van jongs af aan was dat mijn grote wens en nu dat we getrouwd waren en kinderen kregen leek mij dit belangrijker dan ooit. Een restaurant kopen of overnemen klinkt makkelijker dan het is. Zeker met een restaurant als De Zwethheul! Ik was nog zo groen als gras wat betreft het runnen van een eigen restaurant en nu nam ik een restaurant over waar al twee vooraanstaande chefs maar liefst beiden twee sterren hadden gekookt! En niet alleen dat, de vorige eigenaar nam zijn complete keukenbrigade mee. Ik moest dus overal nieuw personeel vandaan halen en dat was niet makkelijk. Dat was ook het moment dat Anjeta in de zaak kwam. In eerste instantie part-time…”

“Klopt!,” lacht Anjeta, “ik dacht ‘ik help hem wel even tot hij alles goed op de rit heeft’, maar dat even, werd al gauw fulltime. Ik heb mijn baan als logopediste opgezegd en ben me volledig op het restaurant gaan richten. Niet alleen maar om Joris zogezegd even uit de brand te helpen, maar vooral ook omdat ik het heel erg leuk vond om te doen! Ik geniet van alle gasten die komen en ik had van tevoren nooit kunnen bedenken dat je met de gasten zo’n band kunt opbouwen! De gasten zijn altijd erg betrokken, vragen hoe het met de kinderen gaat en hebben zelfs weleens een bloemetje meegenomen. Ik vind dat heel bijzonder om mee te maken en geniet nog steeds van elke dag dat ik hier sta. Daarnaast vind ik het ook fantastisch dat we echt samen aan onze toekomst bouwen. Niet dat dat altijd even vlekkeloos gaat hoor. Juist omdat je altijd samen bent, word je ook weleens boos op elkaar, maar dat is altijd maar kort. Er vliegen tot nu toe nog geen pannen door de keuken haha…”

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

“Wanneer ik Anjeta of de kinderen door de keuken zie lopen gloeit mijn hart van trots,” zegt Joris, “toen ik nog van een eigen restaurant droomde, was dat niet perse met Anjeta in het plaatje. Als zei tegen mij zou hebben gezegd -ik vind het allemaal hartstikke mooi wat je doet, maar ik ga mijn baan niet opzeggen-, had ik het ook goed gevonden. Als ze maar gelukkig is! Maar ik ben erg blij dat het zo gelopen is. Anjeta is een geboren gastvrouw en ik zie dat zij er zelf ook erg gelukkig van wordt. We zijn nu inmiddels drie jaar verder en het personeel is verdubbeld. We beginnen nu echt goed op gang te komen. Vanaf het moment dat ik De Zwethheul overnam, heb ik bewust de naam verandert en andere prijzen op de kaart gezet. Ik wilde echt een frisse start maken. Dat ik gelijk in de eerste jaar al een ster behaalde was natuurlijk fantastisch! Daar droom je van, maar wanneer dat dan daadwerkelijk gebeurd weet je niet wat je overkomt…”

 

Anjeta, kun jij een aantal goede eigenschappen benoemen van Joris?

“Oh, daar hoef ik niet lang over na te denken; zijn leiderschap in de keuken! Ik ben me die kwaliteit ook pas bewust geworden sinds we samenwerken. Hij kan de mensen heel goed aansturen en weet precies hoe hij opbouwende kritiek moet geven, zonder een ander in zijn waarde aan te tasten. Daarnaast kan hij goed tegen stress en houd hij van een grap of grol op zijn tijd…”

 

En jij Joris?

“Anjeta is een hele goede gastvrouw en dat bewonder ik enorm aan haar. Zelfs al zou ik een slechte avond in de keuken hebben, zorgt zij dat de gasten nog met een goed gevoel de deur uitgaan. Daarnaast is ze een hele goede moeder!”

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Poeh.., goeie vraag! Uit mijn hoofd! Ik ben niet zo’n chef wat veel op social media zit. Ik heb weleens dat één van de jongens zegt ‘chef, kijk dit eens op Instagram!’, maar ik kijk er zelf eigenlijk nooit naar. Tijdens het koken ontstaan er ideeën in mijn hoofd. Ik heb om die reden ook een afwasbare stift in de keuken liggen. Wanneer er een idee in mijn hoofd zit schrijf ik dat op de wit betegelde muur. Wanneer het er na een half jaar nog staat veeg ik het weer weg, dan wordt het niks. Daarnaast lees ik ook weleens boeken over bepaalde producten ter inspiratie…”

 

Gaan jullie weleens met vakantie?

“Voorlopig nog even niet. We zitten nog steeds in de opbouwende fase en willen altijd zelf aanwezig zijn wanneer de gasten komen. Ik vind dat toch wel een vereiste. Verder hebben we nog geen echte souschef. Ik ben op dit moment druk bezig iemand op te leiden om mijn souschef te worden. Wie weet dat ik over een paar jaar dan eens een weekje weg durf te gaan, maar nu nog niet! En dat is ook helemaal niet erg, we leven op het moment beiden onze droom en houden dit nog wel even vol…”

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Aan de Zweth, Joris Peters, Food love stories

 

Waar dromen jullie nog van?

“Even vooropgesteld dat we eigenlijk middenin onze droom zitten, droom ik ervan dat Aan De Zweth succesvol mag blijven. Een tweede ster zou leuk zijn, maar ik ben niet zo’n chef die de hele tijd gaat roepen ‘ik leef voor de tweede ster!’. Ik ben al heel tevreden met wat we nu hebben en ambitieus zal ik altijd blijven. Wel of geen ster. Als ik mijn kinderen met hun speelgoedzwaarden door de keuken zie rennen en Anjeta de bediening zie aansturen, dan kan ik me haast niet voorstellen dat er nog meer te wensen valt, alhoewel… wie weet dat de kinderen het stokje later willen gaan overnemen? Dat zou wel heel gaaf zijn!”

 

Restaurant Aan de Zweth
Rotterdamseweg 480
2636 KB Schipluiden 010 470 4166