Tegenwoordig letten we steeds meer wat er op ons bordje ligt en dat is maar goed ook! Duurzaam uit eten gaan is dan ook enorm in opkomst.
Maar waar kun je nu zoal terecht voor een bordje met (h)eerlijk eten?
Soms op plekken waar je het het minst verwacht.
We zijn onderweg naar Amsterdam.
De touringbussen rijden af en aan bij het Amsterdams Dutch Design Hotel Artemis, een geliefde plek voor stedentrip liefhebbers uit zowel binnen- als buitenland.
Zouden de toeristen zich beseffen in wat voor vooruitstrevend pareltje ze terecht zijn gekomen?
Wij in ieder geval wel!
We parkeren de auto in de ondergelegen parkeergarage en wandelen vol verwachting vanuit de garage het restaurant binnen.
Zeg nou zelf, een luxe voor Amsterdamse begrippen!
Chefkok Otilio Valerius is één van de culinaire breinen achter de vernieuwde keuken bij het Dutch Design Hotel Artemis.
We zijn nieuwsgierig naar zijn verhaal.
“We leven momenteel in wegwerpmaatschappij,” vertelt Otilio, “iets wat voor de generatie na ons grote gevolgen zal hebben, indien we hier niet tijdig op inspelen. Zodoende zijn we enorm future generation gericht. Dat vind je terug in de verschillende exposities het hotel, maar ook in de keuken!”
Hij pakt ondertussen de menukaart erbij.
“Al onze producten zijn biologisch en duurzaam en achter elk gerecht zit een verhaal,” legt Otilio uit, “neem nou de Schiphol gans. Een dier wat normaal gesproken wordt vernietigd. Wij maken daar een delicatesse van! De gans heeft een goed leven gehad, zoals elk dier dat hoort te hebben, en wordt niet verspild. Of wat dacht je van de zoetwater rivierkreeft? Een niet inheems diersoort, wat onze wateren en alles wat erin leeft, vernietigd. Ze vormen een plaag in de Amsterdamse grachten. Ook daar maken we een delicatesse van…”
Ondertussen bekijken we de kaart om een keuze te maken.
De verschillende benamingen van de gerechten wekken op de lachspieren en zijn tegelijkertijd intrigerend.
We kiezen voor ‘The Frolicking Mangalista and the Wild Wonder Tomato’, de ‘Canal Crawfish Catastrofe‘ en de ‘Unwanted Airmails’.
Otilio laat er geen gras over groeien.
Nadat we eerst zijn voorzien van een kleine appetizer, komt het eerste gerechtje onze kant op.
De ham van het Mangalista wolvarken is diezelfde ochtend nog, speciaal door Mark Weijkamp (marketing Dutch Design Artemis, red.), uit Drenthe opgehaald.
Niet alleen regelt Mark achter de schermen de logistiek van de producten, hij is ook de bedenker van de catchy titels op de menukaart, met de evenzo catchy beschrijvingen!
“Je moet wat voor eerlijk eten over hebben,” legt Otilio uit, “we hebben echt goed gezocht naar de beste duurzame producten. Wanneer je op zoek bent naar duurzame biologische producten, kom je vaak bij kleinere ondernemers uit, die niet, zoals een groothandel, aan de deur bezorgen. Je moet het dus zelf gaan halen. Maar dan krijg je wel een puur en eerlijk product, wat van de oorsprong al met passie is bereid!”
Al gauw komen de borden onze kant op.
De presentatie ziet er tip-top uit!
De rivierkreeft is heerlijk op smaak gebracht en zwemt in zijn eigen bisque.
De bisque wordt begeleid door ovenverse broodjes met huisgemaakt hummus.
Het wolvarkentje, wat altijd een geweldig buitenleven heeft gehad, gaat zonder wroeging en met goede smaak naar binnen.
Wij houden van duurzaam eten ❤️
Al gauw is het tijd voor mijn favoriete gerecht!
De Schiphol gans is aan de beurt! Hier keek ik naar uit!
Binnenkort gaan we vliegen en het idee dat er een gans in de motor vliegt vind ik erg onaangenaam, liever eet ik hem op.
“Hou je van wildsmaak?” vraagt Otilio nieuwsgierig, geïntrigeerd door mijn enthousiasme om de gans te verorberen.
“Nee niet echt, hoezo?” vraag ik.
“De gans heeft een zeer sterke wildsmaak en dat is iets waarvan je moet houden…” legt hij uit.
Ach zo, ik begrijp het.
Toch wint mijn nieuwsgierigheid het en vooral ook het idee dat deze gans geen gevaar meer kan opleveren voor mijn komende vlucht, motiveert me om het op te eten.
Alle onderdelen van de gans worden benut.
Op het bord liggen gebakken ganzenborst, een ganzenkroketje, een mix van groentes en een heerlijke donkere jus, gemaakt van het karkas van de gans.
Tegenover me aan tafel is het, op het geluid van de mes en vork na, stil.
Het is duidelijk dat iemand het hier zeer goed naar zijn zin heeft.
Aan mijn kant van de tafel is het een rollercoaster aan smaaksensaties.
De eerste hap van de ganzenborst is heerlijk! De tweede hap is ook sensationeel en bij de derde hap gebeurt het.
Ik proef iets wat ik niet thuis kan brengen en waarvan ik niet zeker weet of ik het nou lekker vind of niet.
Om zeker te zijn wat er zojuist gebeurde neem ik een vierde hap en ja hoor, de wildsmaak klapt als een mokerslag in! Het lijkt wel alsof ik lever proef! Nee! Ik lust geen lever! Ik lust geen wild…
Gauw schuif ik mijn bord door naar mijn wederhelft. Nee wacht! Dat kroketje durf ik nog wel te proberen en gauw pak ik het eraf.
En hoe kan het ook anders, zoals het een echte Hollander betaamt, het kroketje gaat erin als koek! Of moet ik zeggen, kroket? Mmm…
We zijn er nog niet!
Terwijl de gans in vogelvlucht naar de achtergrond verdwijnt, komt de vrolijke biologische koe tevoorschijn.
Boerderij Geingenoegen is verantwoordelijk voor het geluk van deze blije koeien.
Dubbeldoel koeien, zoals de menukaart aangeeft, en de hele zomer lang verzekerd van gras onder de poten!
Het rundvlees is op drie verschillende manieren bereid.
Op het bord van mijn partner ligt heerlijk stoofvlees, gegrilde entrecote en (nu komt het) sucadelap, sous-vide bereid, en heeft de catchy titel ‘I want To Steak Free’.
“Sous-vide inderdaad,” legt Otilio uit, “het vlees wordt vacuüm verpakt en op een temperatuur van 58 graden, zestig uur lang gegaard in water. Het vlees behoud hierdoor al zijn smaak en vocht en is daarna botermals…”
Mmm, dat klinkt goed!
Ikzelf krijg een bord gnocchi geserveerd.
Wederom een gerecht met een catchy titel ‘You Know What They Say About Green Eyes’, met een evenzo catchy beschrijving.
Groene ogen zijn sexy, zo ook groene groenten! Geen bestrijdingsmiddelen, puur en eerlijke producten, op en top biologisch, dus met recht een sexy gerecht! Toch?
Ik vind van wel en neem een flinke hap van deze heerlijke verleiding!
Halverwege ruilen we de bordjes om, niet omdat we het niet lusten, maar omdat we eerlijk alles delen.
Overigens is dit meer mijn motto, dan die van mijn partner hoor.
Laten we het erop houden dat ik het dit keer voor elkaar kreeg, onder het mum van ‘schatje, ik moet erover schrijven’ 🙂
Beiden gerechten krijgen van ons een dikke voldoende! We hebben zitten smullen!
Hoewel we eigenlijk al behoorlijk vol zitten, komt nu één van Otilio’s favoriete gerechten: ‘Sim Sam Sustainable Strawberry’.
Een ode aan de aardbei!
Aardbeienroom, aardbeienmerinque, aardbeiengelei, aardbeienijs en de pure biologische aardbei!
Het is een aardbeien-droom die verrukkelijk smaakt…
Aan de andere kant van de tafel wordt ‘The Meltdown’ geserveerd.
Verschillende smaken biologisch ijs, variërend van framboos/hibiscus ijs, rode bieten ijs en sinaasappel/gember ijs!
Het ijs komt van De IJsmakerij en is, hoe kan het ook anders, op een duurzame manier geproduceerd.
Wij hebben genoten van onze avond.
Na afloop mogen we nog even het heiligdom van de chefkok betreden om hem te bedanken voor deze heerlijke avond.
Met trots geeft hij een rondleiding door de keuken en we zijn onder de indruk van de strakke, goed geoliede machine!
Terwijl we weggaan zie ik nog een prachtige broodje hamburger voorbij komen, inclusief een mandje biologische frieten.
Er is dus duidelijk voor ieder wat wils!
Vertrouwde gerechten, op een mens- en diervriendelijke manier bereid, want dat we niet alleen meer moeten kijken naar diervriendelijkheid, maar ook ‘mensvriendelijkheid’, is iets wat ze hier al goed door hebben!
Ik kom hier nog eens terug!
Ben je benieuwd naar het hele interview met Otilio Valerius? Klik dan hier…
Terwijl wij voorzien in onze wensen en behoeften, verliezen wij vaak die van toekomstige generaties uit het oog. Vandaag de dag kunnen wij nog steeds kiezen om ‘eerlijk’ en natuurlijk voedsel te eten, maar het is nog maar de vraag of onze kleinkinderen hier ook nog toe in staat zijn. Ons voedsel wordt vaak geproduceerd door middel van milieu- en dieronvriendelijke methodes die het daglicht niet kunnen verdragen.
Dutch Design Hotel Artemis wil deze problematiek graag onder de aandacht brengen van mensen. Linksom of rechtsom, het moet anders!
Van een prachtige rilettes van zogenaamde ‘Schiphol gans’ tot en met een ‘pata negra’ van gelukkige wolvarkens en van een sappige burger gemaakt van ‘dubbeldoel koeien’ tot en met een bisque gemaakt van rivierkreeftjes uit de Amsterdamse grachten, alles in het pop-up restaurant zal in het teken staan van deze wereldwijde problematiek onder de vlag van ‘Organic’…( Bron www.artemisamsterdam.com )
Dutch Design Hotel Artimes
John M. Keynesplein 2
NL – 1066 EP Amsterdam ☎︎020 714 1000