Gastronomie ten top!
Al wekenlang loop ik mijn wederhelft er gek mee te maken; we gaan naar Uden!
We gaan naar Oonivoo!!
Ik ben nog nooit in Uden geweest, noch bij Oonivoo, maar dat het bijzonder gaat worden twijfel ik niet aan.
Patissier Anneke Verhagen viel mij tijdens het kijken naar mooie plaatjes op Instagram gelijk op.
Een account vol met prachtige patisserie foto’s en ruim 7000 volgers!
Wie is die patisserie kunstenares en waar voert ze haar kunsten uit?
Juist, bij restaurant Oonivoo in Uden.
Voor mij een goede reden om haar te tackelen voor een interview en zeg nou zelf, zou een interview met deze patissier compleet zijn zonder haar kunstwerken te fotograferen en belangrijker nog…op te eten?
Ik vind van niet.
En zo gebeurt het dat we op deze prachtige lentedag Uden in rijden, klaar voor een avondje gastronomie…
We arriveren bewust lekker vroeg in Uden.
In het dorp hangt een uitgelaten sfeer.
Het is vrijdag, het weekend begint, de zon schijnt en de mensen zijn blij.
Wanneer we bij Oonivoo aankomen treffen we de keukenbrigade buiten op het plein aan, waar ze een balletje aan het trappen zijn.
De mise en place is klaar, alles zit in kannen en kruiken en nu is het wachten op de eerste gasten.
Het is een grappig gezicht, al die witte schorten die achter de bal aan rennen.
“Hoi! Leuk jullie te ontmoeten!” zeg ik wanneer me aan Anneke Verhagen voorstel, “trappen jullie altijd een balletje voor het diner begint?”
Anneke kijkt me lachend aan.
“Vaak wel!” antwoordt ze, “even de spanning eruit gooien en dan kunnen we weer knallen wanneer de gasten er zijn!”
Dat klinkt goed.
Inmiddels komt de rest van de keukenbrigade er ook bij staan.
Chefkok Thijs Berkers, souschef Jasper Kox, sommelier Sven Heijkoop en gastheer Bertie de Vree stellen zich voor.
Dan vraagt Anneke of we misschien een rondleiding door ‘t Raadhuis willen.
Leuk! Daar zeggen we geen nee tegen!
Terwijl we door ‘t Raadhuis lopen vertellen Thijs en Anneke dat er een grote verbouwing aan zit te komen.
“En dan komt hier een glazen wand waardoor we een open keuken krijgen en aan die kant in het midden de bar voor de sommelier,’ vertelt Thijs enthousiast, “willen jullie misschien de keuken even zien?”
Voor ik het weet sta ik in de keuken waar de aanwezige koks druk bezig zijn met de voorbereidingen.
Er wordt even vreemd opgekeken wanneer ik met camera en al binnenstap, maar al snel gaat iedereen verder waar die mee bezig is.
Ik kan deze openheid goed waarderen en vraag of ik een foto mag maken.
“Natuurlijk! Ga je gang!” lacht Thijs, “hou er alleen wel rekening mee dat alles gaat veranderen. Het wordt nóg mooier. En ruimer!”
Er verschijnt een glimlach op het gezicht bij de aanwezige koks.
Iedereen is duidelijk blij en opgewonden over de komende veranderingen.
Het Raadhuis is zo’n 1,5 jaar geleden overgenomen door de van huis uit Udenaar Marco van Bergen.
Marco van Bergen is een gepassioneerd vinoloog en zag kans om in zijn eigen dorp een restaurant te beginnen.
Niet zomaar een restaurant, nee, een restaurant wat hij al jarenlang een warm hart toedraagt en waar hij gasten een culinaire belevenis op topniveau wilt bieden.
Met de komst van chefkok Thijs Berkers en sommelier Sven Heijkoop maakte hij een eerste stap in die richting.
Een half jaar geleden is daar Anneke Verhagen bijgekomen en tevens Jasper Kox.
Allen hebben hun sporen dik verdiend in de sterrenwereld en samen maken ze zich veel enthousiasme sterk om ‘t Raadhuis een prominente plek op de culinaire kaart te geven!
Wanneer het team goed op de foto staat, nemen Johan en ik plaats aan één van de tafels in het restaurant.
We schuiven aan voor de Menu du Chef.
Dat houdt in dat we ons een x-aantal gangen laten verrassen door de chef.
Het is nog niet druk in het restaurant, maar ook zeker niet rustig.
In de marmeren vensterbanken branden wat romantische kaarsjes.
De ruimte is lekker licht en straalt vooral een nostalgische, doch moderne sfeer uit.
Het duurt niet lang voor sommelier Sven onze kant opkomt, met in zijn handen zowel een fles wijn, als een klein dienblad vol met amuses.
Mijn hart begint sneller te kloppen.
Ik ben dol op amuses!
Eén voor één zet hij de kleine gerechtjes op tafel neer.
Ik kijk mijn ogen uit.
“Voor u ziet u chips van ui, een compote van ui, een gin/tonic marshmallow met komkommer, yuzu en selderij en hoorntjes met koffiecrème en quinoa. Eet smakelijk!”
Mmm….
De amuses zien er oogstrelend uit en niet alleen dat, ze smaken ook voortreffelijk!
Ze zijn eigenlijk te mooi om op te eten.
De koffiecrème hoorntjes zijn tot mijn verrassing een beetje hartig, iets wat je niet verwacht bij het horen van ‘koffiecrème’, maar waarschijnlijk ken ik alleen de bonbon-variant bedenk ik me grinnikend.
De uienchips smelt bijna op de tong, zo dun zijn ze.
Maar de klapper is toch wel de gin-tonic marshmallow!
De perfecte balans tussen zoet, zuur en hartig!
“Zou ik voor jullie een glas wijn mogen inschenken?” vraagt Sven beleefd.
Graag!
“Ik heb hier voor jullie de Fiorfiore. Dit is een mooie rijke en volle wijn met de smaaktonen van meloen en abrikoos, maar ook kruidige smaaktonen zoals rozemarijn en tijm. Dit is een fijne wijn om mee te beginnen…”
Behendig schenkt hij de glazen vol, waarna Johan en ik het glas heffen.
Proost! Op een heerlijke avond!
Het duurt niet lang voordat we van een tweede amuse worden voorzien.
Deze amuse wordt begeleid met brood en olijfolie/zeezout en een heerlijke zachte roomboter en geitenboter van de Lindenhof.
Het is Anneke die deze ronde komt brengen.
“Onze amuses zijn altijd vegetarisch,” vertelt ze, “jullie zien hier maïs, polenta en popcorn met specerijen en verkruimelde fetakaas. Geniet ervan zou ik zeggen!”
Voordat Anneke weer terug naar de keuken gaat, vertelt ze hoe met de aankomende verbouwing van het restaurant, ook de ervaring voor de gasten nog intenser zal worden.
“Het gaat om de totaalbeleving,” vertelt ze, “het restaurant zal een compleet nieuwe look krijgen, met veel allure en echte eyecatchers! Door het gebruik van houten elementen en marmer zal het een natuurlijke uitstraling krijgen, maar het zal ook worden voorzien van grote portretten aan het plafond en aan de muren. Het krijgt een echte wauw-factor. Met de komst van een open keuken willen we laagdrempeliger worden, maar wel op hoog niveau! Zo zal het vaker gebeuren dat de kok zelf een gerechtje zal toelichten aan tafel!”
Dat is goed om te horen.
Ik kan het altijd enorm waarderen indien de chefkok ook nog even zijn gezicht laat zien.
Het zijn voor mij echte kunstenaars die met passie de mooiste gerechten klaarmaken, hoe leuk is het dan wanneer je ze even aan tafel kunt bedanken en complimenteren hiervoor!
Johan en ik genieten met volle teugen.
Ons glas wordt ondertussen nog eens bijgeschonken en we zitten gezellig te babbelen.
“Wat een fijne sfeer hier hè,” zeg ik tegen Johan.
Hij pakt mijn hand over de tafel vast en kijkt me dromerig aan.
Zo lief kijkt ie normaal nooit naar me.
Dan doorbreekt hij de stilte en zegt “Lieverd, heb jij de container nog aan de weg gezet voor we weg gingen…?”
WAT??
Weg romantisch moment.
Nog voor ik enigszins geagiteerd antwoord kan geven, staat gastheer Bertie naast ons om de volgende gang te serveren.
“Kijkt u eens! Ik heb hier de volgende gang voor u: crème bataaf (zoete aardappel) met kokos en groene asperge. Eet smakelijk!”
Op het bord kijkt een klein gerechtje me verleidelijk aan.
Met mijn lepel breek ik het doormidden en de vulling valt er een beetje uit.
Snel neem ik een hap.
Heerlijk!!
“Wat een goddelijk gerechtje dit!” roep ik naar Johan.
Ook hij is danig onder de indruk.
Zo’n klein gerechtje, zoveel smaak! Wat een verwennerij…
De volgende ronde is wederom fenomenaal.
Op smaak gebrachte witte tonijntartaar met daar bovenop een flinterdun gesneden plakje tonijn, venkel compote, gemarineerde bundel zwammen, marshmallow dashi, wasabi sesamzaad, pastille van iKi bier en yuzu, tomaat gemarineerd met dashi, zwarte knoflook mayonaise en dit alles wordt aan tafel overgoten met een vinaigrette van ponzu en basilicum.
Om de dish te complementeren wordt er een ietwat zurige wijn bijgeschonken.
Hoe verzin je het..??
De witte tonijntartaar smaakt fantastisch.
Het gemarineerde tomaatje is zalig en valt uit elkaar zodra je het in je mond stopt. Wat gaaf!
“Moet je die pastille eens proberen!” lacht Johan.
Snel breek ik de pastille doormidden en stop het in mijn mond.
De pastille van iKi bier en yuzu blijkt een hartige sorbet te zijn!
Een hele bijzondere combinatie!
Mijn hart begint steeds meer te gloeien, wat een gave plek dit, ‘t Raadhuis…
De avond vordert en het begint buiten inmiddels te schemeren.
Dan komt Jasper weer bij ons aan tafel staan.
Ditmaal heeft hij een prachtig zwart bordje bij zich met wederom een kunstwerk!
“U ziet hier op de huid gebakken corvina met daarbovenop tomaat antibois, een crème van aardappel/saffraan en olijf en scheermes voorzien van kokkeltjes, broodcroutons, bleekselderij en zorri! Dit alles wordt aan tafel overgoten met een bouillabaisse!”
Hij zet de bordjes op tafel neer en schenkt voorzichtig de goed uitziende bouillabaisse over het gerechtje heen.
Johan’s ogen lijken ondertussen te veranderen in hartjes bij het zien van het vloeibare goud.
Wanneer Jasper klaar is en weer de keuken in verdwijnt, vallen we gauw op het gerechtje aan.
Met mijn lepel schep ik een grote hap uit de scheermes.
De croutons zijn werkelijk PER-FECT!
Het zachte ziltige vlees wordt afgewisseld door een heerlijk krokantje van de broodcroutons en knisperend bleekselderij.
De corvina heeft een verrukkelijke krokante huid en is perfect gegaard.
Veel te snel is het bordje alweer leeg!
Alleen nog een beetje bouillabaisse ligt op het bord.
Ik vraag me af of het echt heel erg is als ik mijn bord aflik en ik kijk om me heen.
Nee, toch maar niet bedenk ik me.
Op dat moment komt gastheer Bertie naar ons toe.
“U wilde nog wat foto’s maken van Anneke terwijl zij bezig is met het maken van een dessert?”
Jazeker! Graag!
Voor de tweede keer deze avond betreed ik het heiligdom.
Anneke is druk bezig de laatste hand te leggen aan het chocolade dessert, welke op de ‘a la carte’ kaart staat.
Aan het prachtige dessert te zien gaat iemand op korte termijn heel blij worden!
“Ik ben gek op werken met chocolade!” vertrouwt Anneke me toe, “je kunt enorm veel doen met chocolade! Daarnaast vind ik het ook een uitdaging om met groentes te werken. Je verwacht groentes niet in een dessert en dat terwijl sommige groentes zich daar uitstekend voor lenen!”
Anneke Verhagen begon haar opleiding bij voormalig sterrestaurant De Molen in Kaatsheuvel.
Het laatste jaar van haar opleiding heeft zij bij sterrestaurant De Karpendonkse Hoeve gevolgd, waar zij ook Thijs Berkers en Jasper Kox leerde kennen. De Karpendonkse Hoeve is zo’n vijf jaar lang haar thuisbasis geweest.
Voordat ze zich bij het team van ‘t Raadhuis voegde, hebben de gasten van restaurant Monarh ook nog zeker een jaar mogen genieten van haar werk.
Een goede leerschool dus!
“Ik vind het fantastisch om nu bij Het Raadhuis te werken!” vertelt Anneke, “behalve dat er grote veranderingen aankomen wat betreft het interieur (zelfs de naam wordt anders!), worden we hier ook enorm vrij gelaten om ons te ontwikkelen! We werken met een leuk en enthousiast team en zijn continu aan het brainstormen hoe we het de gasten nog fijner kunnen maken. We hebben allemaal onze sporen verdiend in de wereld van fine dining en we werken bij Het Raadhuis met veel passie aan nieuwe gerechten…”
Wat mooi om te horen.
Het is ook precies die passie wat ik tot nu toe terugzie op mijn bord!
Vol verwachting schuiven we weer terug aan tafel…
De koks zijn nog niet moe, wij zitten nog niet vol, dus we gaan nog lekker even door.
We krijgen een prachtig gerecht geserveerd, maar omdat we even met de sommelier in gesprek zijn, wordt ervoor gekozen om het gerecht achteraf uit te leggen.
Sommelier Sven Heijkoop is een plezier om naar te luisteren wanneer hij over zijn passie praat.
“Ik heb de fijne kneepjes van het vak in voormalig restaurant Oud Sluis geleerd, onder leiding van Sergio Herman,” vertelt Sven, “restaurant Oud Sluis behoorde tot de top in de gastronomische wereld en had maar liefst drie sterren. Werken in een driesterrenrestaurant is echt zwaar en je moet een goede ruggengraat hebben, want er wordt flink wat afgescholden. Als je daar niet tegen kunt dan breek je. Maar indien je dat wel aankan en je hebt eenmaal door hoe het werkt, dan is het fantastisch om mee te maken! De adrenaline, de sfeer en het samenspel tussen de keuken, bediening en de gasten is erg bijzonder op dat niveau. Ik kijk er dan ook met veel plezier op terug!”
Wanneer hij ons glas weer heeft ingeschonken met een mooie wijn, uiteraard voorzien van goede toelichting, beginnen we aan ons gerecht.
Ik herken onmiddellijk de kwartelpootjes die ik bij aankomst in de keuken zag.
Ze zien er heerlijk uit!
Ik kijk gebiologeerd naar het glimmende oranje bolletje in het midden van het gerecht en ik stop het in zijn geheel in mijn mond.
PATS…het spat uiteen op mijn tong.
In mijn mond proef ik een volle, romige, ietwat zoete sensatie.
Wat is dit?? Verrukkelijk!
“Dat is het zachtgegaarde vloeibare eigeel van het kwartelei…” antwoordt Jasper wanneer hij weer bij ons staat.
OOH! Heb ik nu zojuist vloeibaar eigeel gegeten en ging daarvan uit mijn dak??
“Om precies te zijn crème van doperwten en lavas, pom fondant, een kwartel rollo met daarnaast een kwartelpootje, gebrande meiraapjes, een zacht gegaard kwarteleitje, gepofte quinoa, gekarameliseerde witlof en een eigengemaakte jus. Vond u het lekker?”
“Lekker? Het was heerlijk!” antwoord ik lachend.
We naderen langzaam maar zeker het einde van onze culinaire reis.
Een aantal gasten zijn inmiddels al klaar met tafelen en het restaurant loopt langzaam leeg.
Alleen het tafeltje naast ons en een tafeltje aan de andere kant van de ruimte zijn nog bezet.
“Nee hoor, er zitten buiten ook nog wat mensen aan tafel,” vertrouwt Bertie me toe.
Op dat moment komt Anneke naar ons toe.
“Ik heb voor jullie een dessert amuse…” zegt ze, terwijl ze twee glazen op tafel neerzet.
Mijn hart heeft al meermalen een sprongetje gemaakt deze avond, maar bij het horen van ‘dessert amuse’ stuitert hij echt alle kanten op.
Een dessert amuse!! Dit is alleen nog maar een amuse! Hierna komt nog meer!!
Met een brede glimlach op mijn gezicht luister ik naar Anneke.
“De amuse bestaat uit komkommer gemarineerd in citroengras, daarboven een granito (schaafijs) van limoen en daarboven weer een schuim van basilicum. Ik raad jullie aan de amuse met de lepel van onder naar boven op te scheppen…”
Wat een prachtig gerecht! Ik ben druk bezig de glazen zo mooi mogelijk met de camera vast te leggen en heb niet eens door dat Johan de bodem van zijn glas bereikt heeft.
“Eet poppetje, het is lekker…” zegt hij wanneer hij klaar is.
Vooruit, nu ik.
Met mijn lepel ga ik naar de bodem van het glas en ik neem een goede hap.
“Wauw!” roep ik uit, “die balletjes onderin! Wat een heerlijke verrassing! Dit is natuurlijk wat ze bedoelde met groentes. Het zoette van een dessert en toch de herkenbare smaken van komkommer en basilicum, mmm…”
Onze wijn wordt nogmaals bijgeschonken, ditmaal door Bertie.
“Sven is inmiddels naar huis, maar heeft voor jullie nog twee dessertwijnen geselecteerd,” vertelt hij en hij schenkt de glazen vol.
Twee maar liefst? Maar dat betekent…
“Ja, er komt hierna inderdaad nog één dessert,” bevestigt Bertie mijn vermoeden.
Anneke legt ons weer uit wat er op het bord ligt.
“Mijn inspiratie voor dit gerecht komt uit Japan,” vertelt ze enthousiast, “ik maak graag reizen naar Azië en vind de keuken daar ook erg inspirerend. Op het bord ligt een mousse van kokos, passievruchten sorbet pastilles, matcha (groene thee in poedervorm) ijs, merinques en passievruchten mousses…”
Ik kijk naar het bordje. Wat prachtig!!
De ijscanelle is heerlijk romig en zacht en de kokosmousse is perfect van smaak.
“Heb je die oranje pastille al geproefd?” vraag ik blij aan Johan, “lekker zuur!! Heerlijk…”
Ook hij geniet.
Wanneer Bertie weer voorbij komt vraag ik hoe lang ‘t Raadhuis al bestaat.
“Uhm…dan moet ik even goed nadenken. Ik denk toch zeker al 20 jaar!” antwoordt hij.
Niet veel later komt hij terug met iets wat lijkt op een ingelijst schilderijtje.
“Ik heb even gekeken,” zegt hij enthousiast, “‘t Raadhuis bestaat nu al 21 jaar! Hoewel het in die tijd van eigenaar veranderd is, is het nog steeds een plek waar met veel plezier mooie gerechten geserveerd worden. Je ziet hier het allereerste bonnetje, wat nadien is ingelijst!”
Wanneer we bij de laatste gang aankomen is het pikkedonker buiten.
Er komt nu echt een einde aan onze culinaire reis.
Nog één keer zet Anneke een oogstrelend gerechtje voor ons op tafel neer.
“Jullie zien een rollo van witte chocolademousse, omhuld met duindoornbessen, koek crumbles, crème van specerijen, sorbet van duindoornbessen en apple blossom. Eet smakelijk!”
Ze kijkt ons lachend aan.
“Het is gewoon alweer donker buiten!” zeg ik hardop.
“Ja goed hè,” antwoordt Anneke, “dat is natuurlijk waar we het voor doen! De gasten komen aan het begin van de avond binnen en krijgen een avondvullende culinaire belevenis! We streven ernaar om er een onvergetelijke avond van te maken!”
Wel, in dat opzicht zijn ze zeker geslaagd wat mij betreft.
Ik draag ‘t Raadhuis nu al voor altijd met me mee!
“Willen jullie nog een kopje koffie voor jullie weer gaan?” vraagt Bertie wanneer we klaar zijn.
Johan en ik kijken elkaar aan.
Nou zijn we misschien niet de meest ervaren culinaire levensgenieters van allemaal, maar één ding hebben we wel geleerd; zeg geen nee tegen een bakje koffie in een fine dining restaurant…
Wat een fantastische avond was dit!
Weet je wat het mooie aan fine dining op topniveau is?
Het maakt niet wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je eruit ziet, voor één avond ben JIJ de persoon waar het allemaal om draait en voel je je op handen gedragen.
Een compleet team doet er alles aan om jouw avond zo aangenaam, culinair en mooi mogelijk te maken en daar zijn ze bij Het Raadhuis prima in geslaagd!
Met de komst van het nieuwe interieur en de passie en kennis van de huidige keukenbrigade is ‘t Raadhuis er wat mij betreft één om in de gaten te houden…
——————-
Wil je patissier Anneke Verhagen nog wat beter leren kennen?
Klik hier voor een uitgebreid interview met Anneke Verhagen of klik hier om haar Instagram account te bekijken, want daar is natuurlijk alles mee begonnen!
Facebook ‘t Raadhuis? Klik hier…
Instagram klik hier…
‘t Raadhuis
Markt 1-A
5401 GN Uden ☎︎0413-257000
www.raadhuisuden.nl