Ervaar al kokend het buitenleven in Leusden!
“Kijk uit! Er rent een haas voor de auto uit!!” roep ik verschrikt wanneer we het terrein van Atelier Brun oprijden.
Hoewel, het terrein van Atelier Brun, het is eigenlijk een verzamelplaats voor meerdere passievolle ondernemingen.
En ja, passie, daar ben ik gek op!
Vanavond staat er een kookworkshop op het programma, in de heerlijke open buitenlucht, waarvoor we ons via de website hebben kunnen inschrijven!
De temperatuur is op het moment een ‘aangename’ elf graden en in de nacht daalt het volgens de weersvoorspellingen naar een graad of drie.
Een ideale dag voor een buiten kookworkshop? Daar gaan we gauw achter komen.
Zodra we het terrein van de biologische boerderij De Riet oprijden, zien we naast de wegrennende hazen, ook een idyllisch gedekte tafel in het weiland staan.
Uit de aanwezige bbq’s komt rook tevoorschijn .
Of het nu wel of niet warm is buiten, dit ziet er uitnodigend uit…!
We worden al gauw begroet door ondernemer in hart en nieren Kees van Doorn, eigenaar van kookstudio SansJulienne en nu bezig met het nieuwe concept: buitenkookstudio AtelierBrun.
“Leuk dat jullie er zijn!” zegt hij blij wanneer we uit de auto stappen, “jullie zijn vandaag de eerste. Maak het jezelf gemakkelijk. Willen jullie alvast een welkomstdrankje? Zodra de rest er is beginnen we met een korte rondleiding over de biologische boerderij. Jullie mogen nu zelf ook alvast een beetje rondkijken hoor!”
Maar nog voor we zelf een rondje kunnen lopen komen de andere tafelgenoten er al aan.
Voor we het weten staan we dan ook gezellig te kletsen met elkaar.
Tussen de aanwezigen zijn ook Jean de Gooijer en Fokko Kruizenga van bierbrouwerij De Volle Maat, slager Jochem Diekerhof van Scharrelslagerij Diekerhof, knoflookkweker Kees Huijbregts van knoflookkwekerij Eemlook en natuurlijk de eigenaar van de biologische boerderij De Riet; Jan de Kruijff.
Een mond vol al deze namen, maar allen hebben een prominente plek op de boerderij en het zijn stuk voor stuk passievolle ondernemers.
Nadat Kees de groep heeft voorzien van een kleine amuse en een lekker drankje, volgt er een interessante rondleiding over de boerderij.
De rondleiding begint bij de kookstudio.
In de ruime en moderne keuken ligt het vlees klaar, wat tijdens de workshop zal worden bereid.
“Mochten jullie het erg koud krijgen buiten, dan kunnen we ook naar binnen verhuizen,” legt Kees uit, “maar ik hoop dat de terrasverwarmers en het windscherm ervoor zullen zorgen dat jullie het behaaglijk genoeg hebben vanavond. Zo niet, gewoon even laten weten!”
Er wordt wat door elkaar heen gepraat, maar iedereen is het erover eens dat de workshop in eerste instantie gewoon buiten plaats moet vinden.
Na het bezoekje aan de kookstudio, gaan we naar de buren: bierbrouwerij De Volle Maat.
In de bierbrouwerij krijgen we een kleine proeverij en wordt ons uitgelegd hoe het bier gemaakt wordt.
Het Volle Maat biertje doet het trouwens erg goed op de markt en je vindt het in diverse horeca ondernemingen op de menukaart.
Van de brouwerij gaan we met de biologische boer mee de stallen in.
We krijgen het ABC van de koeien te zien en een inkijkje in het leven van de varken.
Tot slot gaan we met Kees Huijbregts mee het land op, waar de knoflookkwekerij zich bevind.
Al met al een korte, maar zeer leerzame reis die ik een ieder die meer te weten wil komen over waar zijn/haar vlees vandaan komt kan aanraden!
In de tussentijd hebben Kees en Jochem de terrasverwarmers aangezet en een windscherm opgezet.
“Zo, wat is het koud joh!” hoor ik om me heen.
De meeste deelnemers zoeken na afloop van de rondleiding een warm plekje bij één van de terrasverwarmers.
Jochem schenkt ondertussen de glazen vol met een lekkere wijn of biologische frisdrank.
“Ik hoop dat jullie hebben genoten van de rondleiding,” begint Kees dan, “om een beetje op te warmen heb ik hier een heerlijke aspergesoep voor jullie!”
Enthousiast pakt iedereen een soepje. Daar waren we aan toe!
“We gaan ons zodadelijk in drie kleine groepjes verdelen,” gaat Kees verder, “de bedoeling is dat iedere groep een eigen gerecht maakt. Uiteraard helpen wij jullie daarbij. We hebben vanavond een aantal makkelijke gerechten op het programma staan. Makkelijk en lekker!! Jochem is verantwoordelijk voor het scharrelvlees. Ik koop mijn producten al jarenlang bij hem en we hebben dan ook een goede verstandsverhouding met elkaar. Het vlees is diervriendelijk en van zeer goede kwaliteit! Ik zou zeggen, geniet van de workshop! De wijn en drank staan vrij tot jullie beschikking en we gaan er een mooie avond van maken!”
Dat klinkt goed!
Jochem vertelt vol passie over zijn slagersvak en zijn bewuste keus voor diervriendelijk vlees.
“Ik ben een echte lekkerbek en vleesliefhebber,” legt hij uit, “maar als het dier geen goed leven heeft gehad, smaakt het minder lekker en kan ik er minder van genieten. Zowel tussen de oren, als in het echt! Je proeft duidelijk of een dier een goed leven heeft gehad of niet. Tegenwoordig zetten ze overal een keurmerk op, maar de meeste mensen weten niet eens waar de keurmerken precies voor staan. Er zijn meer dan 180 verschillende keurmerken! Wanneer een klant bij mij in de winkel komt en vraagt of ik zeker weet dat het dier een goed leven heeft gehad, dan antwoord ik dat ze me daarin moeten vertrouwen. Ik ben in levende lijve het keurmerk van dit vlees! Ik zal niet zeggen dat ik bij elke varken die ik van boerderij X koop, opnieuw de boerderij bezoek, maar ik weet van al het vlees waar het vandaan komt en hoe ermee wordt omgegaan. Zodoende verkoop ik vlees van de beste kwaliteit, puur en eerlijk, zoals het hoort!”
Wauw…
Ik hou van dit soort bewuste keuzes en ik hou al helemaal van scharrelvlees!
Om zijn woorden kracht bij te zetten houd hij een mooi stuk vlees omhoog.
“Je ziet hier een acht weken gerijpte ribstuk,” lacht hij, “prachtig geaderd en voorzien van een mooie korst waardoor het binnenste perfect op smaak blijft!”
En dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken…
Terwijl iedereen lekker bezig is maak ik even een praatje met Kees.
Hoe kom je erbij een kookworkshop op te zetten?
“Wel, laat me het zo zeggen,” begint Kees, “het is niet de meest logische keus geweest. Als kind hadden mijn ouders een schoenenzaak en ik ben dan ook vooral met het ondernemersvak opgegroeid. Ik wist nog niet goed wat ik wou gaan doen en ben eigenlijk uit pure noodzaak een opleiding gaan volgen in de horecawereld. Dat moest vanwege mijn bijbaantje in de kroeg. Ik kwam er tijdens de opleiding al gauw achter dat dit me goed lag en heb uiteindelijk alle papieren gehaald die je maar kunt krijgen. Koksopleiding, SVH diploma, sommelier, je kan het zo gek niet bedenken. De horeca was me op het lijf geschreven! De kookstudio bestaat al zo’n tien jaar, maar de buitenstudio is nieuw. Tien jaar geleden verklaarde ze je voor gek wanneer je zei dat je met Kerst buiten wou BBQ’en, nu is dat juist trendy. Dikke jas aan, terrasverwarmers aan en huppekee, lekker buiten genieten van al het goede dat het leven te bieden heeft!”
De eerste ronde is een heerlijke zalm op een bedje van champignon, mango, zachtgegaarde witte kool en een saus op yoghurt/waterkersbasis.
Lekker!!
Ik weet ook niet of het het eten is, de wijn of de aanwezigheid van de op temperatuur gekomen bbq’s, maar het lijkt wel alsof het wat warmer geworden is buiten.
“Wat een heerlijke avond hè?” zeg ik tegen mijn buurvrouw/tafelgenoot.
“Ja geweldig!” antwoord ze enthousiast.
Het begint buiten inmiddels wat te schemeren en de lampjes boven de tafel zien er gezellig uit.
Hier en daar worden de glazen wijn nog eens bijgeschonken en er klinkt heerlijke loungemuziek uit de boxen.
-Does life get any better?- vraag ik me vanbinnen af.
Jazeker!
De volgende ronde bestaat uit een koolraapstampotje met de meest verrukkelijke op de bbq gegaarde ribstuk!
Om de koolraapstampot een twist te geven is er een kleine hoeveelheid coffee-bier aan toegevoegd. Bijzonder!
De avond vordert.
Vanaf dit moment zijn wij alleen nog aan het tafelen en doet onze gastheer de rest.
Samen met Jochem en Anne zorgt Kees ervoor dat het ons aan niks ontbreekt.
“Hebben jullie het niet koud?” vraagt hij nogmaals.
-Welnee!- klinkt het unaniem.
“Jochem is op dit moment de entrecotes aan het bereiden,” gaat Kees verder, “ik vraag me af of jullie ooit al eens zulke verse entrecote hebben geproefd! Wat mij betreft levert Jochem het beste vlees in Nederland en je ziet mij dan ook steevast zaterdags bij hem in de rij staan. Ik heb die rij er graag voor over, want aan het einde heb je wel een kwaliteitsproduct in handen wat je verder nergens kunt krijgen! Ik hoop dat jullie ervan genieten!”
Niet veel later komt Jochem met de entrecotes.
Aan het einde van de avond blijkt het toetje te zijn aangebrand, maar geen nood!
Kees heeft altijd een back-up plan en als een speer schiet hij de kookstudio in, om niet veel later met een heerlijk dessert terug te komen.
Iedereen zit stil te genieten van het zachte smaakvolle ijs.
Veel te gauw is de avond alweer voorbij en gaan de eerste gasten weer op huis aan.
Wat een fantastische avond was dit!
De volgende data zijn al gepland :
— 27 Mei : Hollands scharrel rund
— 10 Juni : Wild gevangen vis
— 2 Juni : Biologisch varken = VOL
— 17 Juni : Biologisch varken
— 24 Juni : Groenten
— xxx : Uitbenen van bio varken
— xxx : WildWe zien je graag bij ons buiten om 17.00 uur met een welkomstdrankje en hapje.
Om 18.00 uur zullen we beginnen met de bbq workshop van een 4 gangen diner.
De kosten zijn €69,- (all-inclusive)Wil je je aanmelden of meer informatie, stuur ons dan een mail.
20 Mei : 5-gangen diner met asperges en bijpassende wijnen en bieren.
We zien je graag bij ons buiten om 17.30 uur met een welkomst drankje en hapje.
De kosten zijn €59,- (all-inclusive)
3 Juni: 5-gangen diner met biologische varken en bijpassende wijnen en bieren.
De kosten zijn €69,- (all-inclusieve)
Het biologische varkensvlees is afkomstig van boerderij De Riet, waar Atelier Brun ook gevestigd is.
De bieren komen van brouwerij De Volle Maat en is ook hier gevestigd, dus verser kan niet.
Uiteraard is het mogelijk om vooraf gaand aan het diner de boerderij en brouwerij te bezoeken.
Voor meer informatie surf je naar www.atelierbrun.com